Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Institutul pentru Studiul Războiului explică de ce spune public Serghei Șoigu că ucrainenii au eșuat în cotraofensiva lor

După rebeliunea lui Evgheni Prigojin în Rusia, mai mulți specialiști au analizat situația și au ajuns la o concluzie comună, aceea că regimul lui Vladimir Putin este vulnerabil, în contrast cu ceea ce se știa până atunci. În acea rebeliune armată, ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a fost unul dintre cele două persoane vizate de Prigojin, alături de șeful Statului Major General, Valeri Gherasimov, după cum a precizat chiar șeful grupului Wagner, care dorea să-i înlăture.

Acesta a oprit însă acea rebeliune după doar o zi, după ce trupele Wagner preluaseră controlul asupra cartierului general al armatei ruse din Rostov pe Don.

De ce spune Serghei Șoigu că ucrainenii au eșuat în contraofensiva lor

Între timp, după ce a vorbit despre rebeliune, Șoigu a apărut în presa rusă și a precizat că acea contraofensivă pe care Ucraina a început-o în iunie este un eșec. Însă analiștii militari susțin că ucrainenii obțin progrese pe câmpul de luptă, chiar dacă ele sunt lente.

Numai că Serghei Șoigu continuă să facă declarații în contradicție și cu realitatea de pe front, dar și cu directivele primite în Rusia. Astfel, Institutul pentru Studiul Războiuluia explicat de ce face ministrul Apărării așa ceva, cu toate că este sfătuit să nu o facă.

"Retorica lui Șoigu despre contraofensiva ucraineană contrazice în mod deosebit ghidurile mass-media raportate de Kremlin, care instruiesc presa de stat rusă să nu minimizeze contraofensiva ucraineană sau să exagereze succesele armatei ruse. Este posibil ca Șoigu să ignore din ce în ce mai mult îndrumările stabilite de Kremlin privind abordarea contraofensivei, într-un nou efort de a prezenta Ministerul Apărării drept un manager eficient al războiului din Ucraina, după rebeliunea Grupului Wagner", precizează ISW.

Șoigu a încercat să minimalizeze rezultatele contraofensivei ucrainene. El a spus că, de la debutul ei, armata rusă a interceptat 176 de rachete HIMARS și 27 de rachete de croazieră Storm Shadow.

Astfel, rămâne de văzut cum va fi tratat Șoigu de către Vladimir Putin, dacă avem în vedere că președintelui rus nu i-a picat bine ceea ce s-a întâmplat cu grupul paramilitar Wagner. Lumea a rămas surprinsă cum de a reușit Prigojin să orchestreze acea ofensivă mai ales pe teritoriul Rusiei și cum de nu a reușit Șoigu să o prevină sau să o oprească.

Astfel, Vladimir Putin a fost deranjat de situație, iar unele voci spuneau că el chiar ar lua în calcul să-l înlocuiască pe Șoigu, unul dintre puținii apropiați de încredere pe care îi are. Practic, declarațiile lui Șoigu sunt făcute pentru ca el "să-și umfle mușchii", în contextul în care acest eveniment nu a fost văzut cu ochi buni.

Pentru moment, președintele Rusiei are nevoie de mercenarii Wagner, motiv pentru care l-a iertat pe Prigojin pentru acea revoltă. Luptătorii conduși de Prigojin au avut rezultate mai bune decât armata rusă în războiul din Ucraina, așa cum a anunțat chiar Prigojin, unde au reușit să cucerească orașul Bahmut după multe luni de luptă. Iar asta s-a întâmplat în ciuda faptului că Prigojin s-a plâns și public, de multe ori, că Serghei Șoigu nu-i oferă arme suficiente.

La începutul lunii iunie, el a anunțat că își retrage trupele din Bahmut și că predă orașul armatei ruse. Între timp, ucrainenii au reușit să recupereze mare parte din localitate și să alunge ocupanții.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE