Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Forțele ucrainene "au luat inițiativa" în contraofensivă, potrivit președintelui Zelenski

Trupele ucrainene au "preluat inițiativa" în contraofensiva lor în teritoriul ocupat de Rusia, a declarat duminică președintele Ucrainei.

"Cu toții, vrem să o facem mai repede, pentru că fiecare zi înseamnă noi pierderi de ucraineni. Noi avansăm. Nu suntem blocați", a declarat Volodimir Zelenski în timpul unui interviu acordat rețelei americane de știri ABC.

El a precizat că armata ucraineană a depășit un "fel de stagnare" în lunile precedente.

"Ne-ar plăcea tuturor să vedem contraofensiva realizată într-o perioadă mai scurtă de timp. Dar există o realitate. Astăzi, inițiativa este de partea noastră".

Moscova a declarat că există lupte grele în jurul orașului Bahmut din estul țării, capturat de mercenarii ruși Wagner în luna mai, după luni de război istovitor. 

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a declarat că una dintre unitățile sale a fost desfășurată în zonă.

Înzestrată cu arme și pregătire occidentală avansată, Ucraina a lansat în iunie contraofensiva mult așteptată, cu scopul de a captura un grup de sate din sud-vest și de a recuceri zonele din jurul Bahmut. Forțele ucrainene au întâmpinat o rezistență încăpățânată din partea Rusiei.

Mai multe îngrijorări legate de bombele cu dispersie

Decizia controversată a președintelui Joe Biden de a trimite bombe cu dispersie în Ucraina a fost criticată de doi democrați americani, senatorul Tim Kaine și reprezentanta Barbara Lee. Washingtonul a anunțat vineri că va furniza Kievului aceste muniții interzise pe scară largă, ca parte a unui nou pachet de ajutor în valoare de 730 de milioane de euro.

Măsura a fost condamnată pe scară largă de grupurile pentru drepturile omului, în timp ce aliații NATO ai SUA s-au distanțat de ea.

"Bombele cu dispersie nu ar trebui să fie folosite niciodată", a declarat duminică reprezentantul Lee pentru noul canal CNN. "Asta înseamnă să depășești o limită".

Ea a adăugat că SUA riscă să își piardă "poziția de lider moral" prin trimiterea de bombe cu dispersie în Ucraina.

Bombele cu dispersie sunt interzise de peste 100 de țări prin Convenția privind munițiile cu dispersie, care interzice producerea, stocarea, utilizarea și transferul acestora. Rusia, Ucraina și Statele Unite nu au semnat acordul.

Bombele cu dispersie sunt renumite pentru mutilarea și uciderea civililor la ani de zile după un conflict, deseori răspândindu-se pe o suprafață mare și rămânând latente până când intră în contact cu oamenii.

Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, a declarat duminică reporterilor că Ucraina a dat asigurări scrise că nu va folosi bombe cu dispersie în Rusia sau în zone populate.

Susținătorii demersului american spun că munițiile cu dispersie sunt o opțiune atractivă, deoarece ar ajuta Ucraina să distrugă mai multe ținte cu mai puține gloanțe.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE