Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce sunt controversatele bombe cu dispersie pe care Statele Unite vor să le livreze Ucrainei

Președintele SUA, Joe Biden a aprobat în final livrarea de muniții cu dispersie  pentru Ucraina. Măsura, care va ocoli legislația americană care interzice producția, utilizarea sau transferul de muniții cu dispersie cu o rată de eșec de peste 1 %, vine pe fondul îngrijorărilor legate de desfășurarea contraofensivei Kievului și a diminuării stocurilor occidentale de muniție. Decizia vine totodată după luni de zile de dezbateri în interiorul administrației de la Washington cu privire la furnizarea acestor muniții controversate.

Utilizarea în sine a bombelor cu dispersie nu încalcă dreptul internațional, dar utilizarea lor împotriva civililor poate constitui o astfel de încălcare. Peste 120 de țări au aderat la o convenție care interzice utilizarea acestor arme, în mare parte din cauza faptului că acestea sunt imprecise și pot duce la victime în rândul civililor. Statele Unite, Ucraina, dar și Rusia – care se presupune că a folosit extensiv acest tip de armament în cadrul războiului – nu au semnat această convenție. De asemenea, 8 dintre cei 31 de membri ai NATO, inclusiv Statele Unite, nu au ratificat convenția, așa cum notează The Washington Post.

Decizia finală a SUA de a le furniza Ucrainei a fost a fost anunțată pentru prima dată joi, de către Associated Press. Deși Statele Unite au folosit muniții cu dispersie în fiecare război major de după cel din Coreea (1950 – 1953), se crede că în ultimii ani nu au mai fost produse astfel de arme.

Ce este o bombă cu dispersie?

O bombă cu dispersie este o armă care se dezintegrează și eliberează mai multe submuniții explozive pe o suprafață mare.

Cât de periculoase sunt acestea?

Bombele sunt proiectate să explodeze la impactul cu solul, iar oricine se află în zona respectivă are mari șanse să fie ucis sau grav rănit. Dincolo de daunele inițiale provocate de muniție la impact, multe bomblete nu reușesc să detoneze imediat. Potrivit Comitetul Internațional al Crucii Roșii, până la 40% dintre bombele cu explozie nu au explodat în unele conflicte recente.

Prin urmare, bombele cu dispersie, ca și minele terestre, reprezintă un risc pentru civili pe termen lung. Bombele cu dispersie pot ucide și mutila oameni la ani sau chiar decenii după terminarea unui conflict.

Asociații ale drepturilor omului avertizează împotriva acestui tip de armament

Un raport din 2022 al Congressional Research Service adresat legislatorilor americani a remarcat "discrepanțe semnificative între estimările privind rata de eșec" a armelor cu dispersie din arsenalul american, unii producători afirmând că acestea are o valoare cuprinsă între 2 și 5 %, în timp ce specialiștii în deminare au raportat rate de 10 până la 30 %.

Experții în domeniul neproliferării au declarat că rata de eșec de 2,35% evaluată de Pentagon se referă cel mai probabil la obuze vechi cu fitiluri actualizate, concepute pentru a le îmbunătăți capacitatea de autodistrugere, dar că este imposibil de știut fără acces la datele de testare.

Asociații ale drepturilor omului s-au declarat împotriva folosirii acestui tip de muniții din cauza potențialului mare de victime în rândul civililor. Din cauza ratei mare de eșec, multe astfel de bombe cu dispersie rămân nedetonate.

În timp ce Rusia a folosit extensiv bombe cu dispersie în cadrul războiului, se crede că și Ucraina ar fi folosit aceste arme, folosind propriile sale stocuri din epoca sovietică. Un raport al Human Rights Watch publicat joi a afirmat că utilizarea acestor arme de către partea ucraineană "a provocat numeroase decese și răniri grave ale civililor" în atacurile din orașul Izium și din alte locații, în anul 2022. Ucraina a negat utilizarea munițiilor cu dispersie.

Unde a fost folosit acest tip de armament?

Armele cu dispersie au fost folosite pentru prima dată în cel de-al Doilea Război Mondial și cel puțin 15 țări le-au folosit în anii următori, potrivit Reuters. Printre acestea se numără Eritreea, Etiopia, Franța, Israel, Maroc, Olanda, Marea Britanie, Rusia și SUA.

Se estimează că SUA au folosit peste 260 de milioane de bombe cu dispersie în Laos între 1964 și 1973. Până în prezent, mai puțin de 400.000 - sau 0,47% - au fost îndepărtate și cel puțin 11.000 de persoane au fost ucise, potrivit Reuters.

Trupele rusești au folosit muniții cu dispersie în zonele populate din Ucraina, potrivit unei cercetări efectuate de The Guardian, ceea ce a dus la moartea a numeroși civili. Ucraina le-a folosit, de asemenea, în eforturile de recucerire a teritoriilor ocupate de Rusia, potrivit Human Rights Watch.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE