Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Amenințarea unui atac rusesc asupra centralei nucleare din Zaporojie a scăzut, susține șeful spionajului militar ucrainean

Șeful spionajului militar ucrainean a declarat că amenințarea unui atac rusesc asupra centralei nucleare din Zaporojie a scăzut. Totuși, acesta a adăugat că pericolul persistă, atâta timp cât complexul energetic rămâne sub ocupația forțelor Moscovei.

Tensiunile din jurul centralei nucleare din Zaporojie scad, însă nu și teama de un dezastru de proporții. Rusia a negat acuzațiile ucrainenilor că ar fi plantat explozibili pe acoperișul centralei pentru a simula un atac. Mai mult, Moscova a adăugat că va răspunde cu maximă duritate la orice atac ucrainean. Însă în ciuda acuzațiilor reciproce, oamenii din zonă continuă să-și vadă de traiul zilnic.

Valery Golovan, polițist: „Credem că orice este posibil. Nu se poate glumi pe tema asta. Nu știm la ce să ne așteptăm de la acești oameni care ne-au invadat țara. Orice ar putea fi în mintea lor. Așa că da, credem că amenințarea este reală”.

Natalia Fedosh, evacuată din Energodar: „Dacă ar fi aruncat în aer centrala nucleară, ar fi afectat Rusia, sau jumătate din ea, cu siguranță, și jumătate din Europa. Cernobîl este nimic, în comparație cu centrala noastră nucleară”.

Potrivit serviciilor secrete ucrainene, riscul unui atac asupra centralei se diminuează treptat. Presa occidentală susține că o presupusă conversație între Vladimir Putin și Xi Jinping ar fi contribuit la calmarea pe moment a situației.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE