Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Klaus Iohannis: ”Pentru orice amenințare de securitate care ar putea afecta România, NATO are un răspuns pe măsură pregătit”

Klaus Iohannis spune că NATO a hotărât să simplifice procesul de aderare la alianță, în contextul războiului din Ucraina.

”Am discutat extins situația de securitate și perspectivele de integrare ale Ucrainei. Acest nou consiliu va facilita apropierea de NATO și va permite consultări extinse, ca parteneri egali. Eu am susținut un progres clar pentru concretizarea cât mai rapidă a aspirațiilor euroatlantice ale Ucrainei.

Astfel, plecând de la deciziile summitului de la București, din 2008, am simplificat procesul de aderare, renunțând la planul de acțiune, prevăzut anterior”, a anunțat Klaus Iohannis, în cadrul unei conferințe de presă, de la summitul NATO.

În ceea ce privește postura dată de descurajare și de apărare, în mod cert facem un pas deciziv în direcția consolidării securității aliate. Am adoptat noi planuri de apărare ale NATO, care oferă cel mai înalt nivel de securitate pentru flancul estic, la Marea Neagră, inclusiv pentru Romînia.

Astfel, pentru orice amenințare de securitate care ar putea afecta România, Alianța are un răspuns pe măsură pregătit. Ne-am asigurat că există cadrul pentru creșterea grupurile de luptă, totodată vom accelera procesele legate de prepoziționarea de echipamente.

Am mulțumit tuturor aliaților prezenți în România, pentru contribuțiile lor și am salutat anunțul Spaniei de a dizloca militari în România.”, a declarat Klaus Iohannis.

2% din PIB pentru Apărare ca prag minim de pornire

Deciziile luate la Summit necesită angajamente financiare pe măsură, astfel încât liderii aliați au stabilit nivelul de 2% din PIB pentru Apărare ca prag minim de la care pornim.

Mai mult, la Summit am anunțat și crearea, alături de Bulgaria, a unui Comandament regional dedicat forțelor speciale, care este deschis Aliaților și partenerilor noștri.

Am făcut, totodată, încă un pas în consolidarea atenției NATO asupra regiunii Mării Negre, care rămâne de importanță strategică pentru securitatea euroatlantică. Comunicatul Final al Summitului se referă la necesitatea monitorizării și a evaluării mediului de securitate din zona Mării Negre.

În același timp, deciziile luate la Summit consemnează, așa cum a pledat România, un angajament sporit al NATO pentru întărirea rezilienței, a securității și a capacităților de apărare ale Republicii Moldova.

De asemenea, vom continua să sprijinim ferm adâncirea cooperării dintre NATO și partenerii din Asia-Pacific, respectiv cu Uniunea Europeană.

La finalul acestui Summit, pot spune cu certitudine că, pentru postura Aliată pe Flancul Estic și la Marea Neagră, a fost un succes. Mesajul principal al acestei reuniuni este acela că NATO s-a modernizat pentru o nouă eră a apărării colective.

Aceasta oferă României și cetățenilor săi cel mai înalt grad de securitate și apărare din întreaga istorie. ”, a adăugat președintele României.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE