Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Summitul NATO transformă Vilnius într-o fortăreață. Măsurile de securitate de la granița cu Belarus

40 de șefi de state vor fi prezenți în Lituania, la Vilnius, în perioada 11-12 iulie, unde are loc summitul NATO. În aceste condiții, capitala Lituaniei a fost transformată într-o fortăreață. Oficialii Alianței au implementat măsuri de securitate extrem de complexe în Vilnius și mai ales la granița Lituaniei cu Belarus, un aliat al Rusiei, de unde trupele lui Vladimir Putin au început invazia în Ucraina.

"Situația este cu adevărat foarte tensionată, din cauza agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Așa că, securitatea este deja la un nivel foarte, foarte ridicat", s-a limitat să spună Rustamas Liubajevas, comandantul serviciului vamal al Lituaniei.

Măsuri de securitate de înalt nivel la summitul NATO, de la Vilnius

În zona graniței cu Belarus și cu enclava Kaliningrad, lituanienii au instalat și un gard cu sârmă ghimpată. În plus, au fost reintroduse controalele vamale la granița cu Polonia și Letonia. Primarul din Vilnius i-a sfătuit pe cetățeni să plece în vacanță în afara orașului, pentru a nu fi afectați de numeroasele restricții, având în vedere că mari zone din părțile orașului vor fi închise.

Unele țări membre NATO au contribuit cu sisteme avansate de apărare antiaeriană în țările baltice. De exemplu, Germania a plasat sisteme avansate de apărare antiaeriană Patriot, capabile să intercepteze rachete balistice și rachete de croazieră, iar Franța, Finlanda și Danemarca au furnizat avioane de vânătoare.

Există și sisteme avansate de apărare anti-dronă, dar și sisteme care să poată face față unor potențiale atacuri chimice, biologice, radiologice sau nucleare.

Pentru a fi asigurată securitatea acestui summit, 16 țări din NATO au trimis în jur de 1.000 de trupe în Lituania. Aceste țări, Lituania, Letonia și Estonia, au făcut parte din Uniunea Sovietică până în 1991, când s-a destrămat URSS. Însă din 2004, ele fac parte din NATO și din Uniunea Europeană. Aceste țări cheltuiesc peste 2% din produsul intern brut, o parte mai mare decât au alocat multe alte țări din NATO. În Lituania vor exista trupe din Polonia și Germania pentru operațiuni speciale, dotate și cu elicoptere de atac.

Vilnius se află la doar 35 de kilometri de granița cu Belarus și la 150 de kilometri de Rusia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE