Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Joe Biden, turneu important în Europa. Liderul de la Casa Albă va participa la summitul NATO

Președintele american, Joe Biden, începe duminică un turneu de cinci zile în Europa. Evenimentul central la care va participa liderul de la Washington este summitul NATO de la Vilnius, programat pentru 11-12 iulie.

Turneul se va încheia cu o vizită la Helsinki

Turneul liderului de la Casa Albă începe cu o vizită în Marea Britanie. La Londra Joe Biden are programată o întrevedere cu premierul Rishi Sunak. Pe lângă parteneriatul strategic dintre cele două națiuni, consolidarea alianței Nord-Atlantice și susținerea Ucrainei vor fi temele principale ale agendei de discuții.

În Marea Britanie, președintele american se va întâlni și cu regele Charles al III-lea, prima după încoronarea acestuia. Iar schimbările climatice vor ocupa locul central în discuții. Ulterior, vor urma convorbiri importante în Lituania, la summitul NATO, unde sunt așteptate noi decizii de întărire a alianței în contextul agresiunii ruse din Ucraina, dar și decizii de susținere puternică a Kievului.

Turneul din Europa se va încheia cu o vizită la Helsinki, pentru a marca aderarea Finlandei la NATO, dar și pentru a transmite un mesaj de susținere a Suediei, aderarea căreia s-a lovit de opoziția Turciei și a Ungariei.

Sâmbătă, înainte de turneul său în Europa, Joe Biden, s-a relaxat la o plajă de la litoralul Atlanticului, împreună cu prima doamnă Jill Biden, dar și familia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE