Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Premierul britanic Rishi Sunak, anchetat pentru un posibil conflict de interese. Ce implicare ar avea firma soției sale

Premierul britanic Rishi Sunak este vizat de o investigație realizată de organismul care supraveghează conduita parlamentarilor pentru un posibil de interese, despre care presa din Regat scrie că ar avea legătură o firmă în care soția lui Sunak, Akshata Murphy, deţine acţiuni, relatează agențiile de presă, citate de Agerpres.

Daniel Greenberg, comisarul pentru Conduită parlamentară, a anunțat luni că a fost demarată săptămâna trecută o anchetă în cazul lui Rishi Sunak, conform normelor prin care parlamentarilor britanici le este impus să declare ”deschis şi onest” orice interese pe care le au.

Comisia este interesată în mod special de acțiunile pe care Akshata Murphy, soția lui Rishi Sunak, le deține la o societate de îngrijire a copiillor. Ea este moștenitoarea unui antreprenor indian bogat, scrie presa din Marea Britanie.

Firma în care soția lui Rishi Sunak e acționară ar urma să faciliteze de ajutoare de stat pentru îngrijirea copiilor

De altfel, Liberal-democraţii, un partid de Opoziţie din Marea Britanie, au solicitat demararea unei anchete, după ce în presă a apărut informaţia potrivit căreia Akshata Murthy era acţionar într-o firmă care ar urma să beneficieze de o politică guvernamentală privind finanţarea pentru îngrijirea copiilor, anunţată în bugetul din martie. La acea vreme, ministrul de Finanţe, Jeremy Hunt, a prezentat măsuri pentru a facilita accesul la ajutorul de stat pentru îngrijirea copiilor, începând cu vârsta de nouă luni, în loc de doi ani, cât este în prezent, notează sursa citată.

După deschiderea cercetărilor, un purtător de cuvânt al lui Rishi Sunak a precizat că șeful Executivului de la Londra îl va ajuta pe comisar să clarifice modul în care acest lucru a fost declarat în mod transparent ca un ''interes ministerial''.

Rishi Sunak, controverse încă din perioada în care era ministru de Finanțe

În anul 2022, Rishi Sunak s-a aflat în centrul unei controverse pe când era ministru de Finanţe. La acea vreme, presa britanică a dezvăluit că soţia sa indiană avea un statut fiscal avantajos, fapt ce îi permitea să evite plata impozitelor către autoritățile fiscale pentru veniturile sale din străinătate. Ulterior, Akshata Murphy a anunţat că renunţă la acest statut.

Datorită experienței în domeniul financiar, Rishi Sunak este unul dintre cei mai bogați parlamentari britanici. Subiectul averii sale este adus adesea în atenția opiniei publice de către Opoziția laburistă, care îl acuză că nu este la curent cu problemele cu care se confruntă britanicii în plină criză a costului vieţii.

În luna martie, Rishi Sunak și-a făcut publice declarațiile fiscale, prin care a arătat că a plătit impozite de peste 1 milion de lire sterline (1,13 milioane de euro) în ultimii trei ani, potrivit AFP.

Cum sunt monitorizați parlamentarii din Marea Britanie

Comisarul pentru standarde al Parlamentului britanic este responsabil de monitorizarea funcţionării Codului de conduită şi a registrelor Camerei Comunelor, inclusiv de investigarea oricăror presupuse încălcări.

Codul de conduită prevede că toţi membrii parlamentului sunt obligaţi "să furnizeze informaţii despre orice interes financiar despre care se poate crede în mod rezonabil că ar putea influenţa acţiunile, discursurile sau voturile unui deputat în Parlament, sau acţiunile întreprinse în calitatea sa de membru al Parlamentului".

Dacă în urma investigației se va concluziona că Rushi Sunak a încălcat codul de conduită, comisarul îi poate cere acestuia să recunoască şi să îşi ceară scuze pentru încălcare şi să stabilească măsuri pentru a evita orice erori viitoare, notează agenția Reuters.

În cazuri mai grave, problema poate fi înaintată unei comisii care are puterea de a impune alte sancţiuni, dacă doreşte. Printre acestea se numără scuzele prezentate public, suspendarea salariului, suspendarea din serviciul Camerei pentru o perioadă determinată sau expulzarea, potrivit site-ului parlamentului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE