Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Grevă masivă a salariaților din Marea Britanie. Sute de mii de persoane au protestat după ce guvernul a anunțat bugetul

Sute de mii de salariați au intrat din nou în grevă în Marea Britanie, după ce secretarul Trezoreriei, Jeremy Hunt, a făcut public bugetul pentru această primăvară. Printre cei care au participat la proteste se numără funcționari guvernamentali, profesori, angajați de la metrou și medici. Se estimează că aceste manifestații sunt cele mai mari de la începutul valului de acțiuni sindicale, de anul trecut.

Suplimentarea cheltuielilor pentru apărare

Noul buget presupune o suplimentare cu cinci miliarde de lire sterline pentru cheltuieli de apărare în următorii doi ani și include o creștere a fondurilor destinate îngrijirii copiilor.

”Îngrijirea copiilor este extrem de costisitoare. Am fost nevoită să lucrez cu jumătate de normă că medic pentru a finanța îngrijirea copiilor și pentru a putea să mă ocup eu însămi de îngrijirea copiilor. Altfel, nu este posibil. Am trei copii, mai am un copil acasă și el este la grădiniță, iar taxele lui sunt astronomice. Costă foarte mult. Așa că da, ne descurcăm, dar e greu,” a declarat Suhanya Allirajah, medic.

Profesorii și susținătorii lor s-au adunat în centrul Londrei pentru a cere mai mulți bani pentru educație.

”Toată lumea are de pierdut dacă profesorii nu sunt plătiți corespunzător. Dacă școlile nu au suficienți bani, atunci toată lumea pierde, întreaga societate, părinții, în cele din urmă, toată lumea. Așadar, guvernul trebuie să se asigure că, în bugetul lor, se ocupă de educație. Este fundamentul societății,” a declarat Katie Norouzi, profesoară.

Secretarul Trezoreriei și prim-ministrul Rishi Sunak încearcă să mențină înghețate salariile din sectorul public, pentru a nu alimenta inflația. În ianuarie, prețurile bunurilor de consum au crescut cu peste 10%, a cincea lună consecutivă în care se înregistrează majorări de două cifre. Pentru a combate inflația, Banca Angliei a aprobat 10 majorări ale ratelor dobânzii în ultimele 15 luni, ceea ce a dus la credite mai mari atât pentru populație, cât și pentru mediul de afaceri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE