Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Americanii iau în calcul furnizarea de rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei, după ce au aprobat livrarea de muniție cu dispersie

Președintele SUA, Joe Biden, a aprobat furnizarea către Ucraina a munițiilor cu dispersie, însă americanii se gândesc acum și la posibilitatea de a livra rachete cu rază lungă de acțiune, de tip ATACMS.

Potrivit New York Times, Administrația Prezidențială dezbate acest subiect, numai că stocul ar fi deja limitat, în jur de 4.000 de bucăți. Acesta este numărul aproximativ al rachetelor fabricate de Lokheed Martin începând cu anii 1980, după cum susține un purtător de cuvânt al companiei producătoare de armament.

SUA ar putea trimite în Ucraina rachete ATACMS

Luna trecută, imediat după ce Ucraina a început contraofensiva, republicanii din Camera Reprezentanților au transmis administrației Biden "să trimită imediat" ATACMS în Ucraina, având în vedere că aliații și-au trimis deja rachetele lor cu rază lungă.

Această discuție vine după ce Marea Britanie a trimis deja rachete de croazieră Storm Shadow în luna mai, iar Franța tocmai a aprobat trimiterea de rachete SCALPs pentru a-i ajuta pe ucraineni în contraofensiva începută în iunie împotriva Rusiei.

Pentagonul analizează acum acest subiect, însă există voci care ezită totuși să trimită ATACMS (Army Tactical Missile Systems), cu toate că americanii au informația că Ucraina "este în pericol de a rămâne fără alte tipuri de muniție". Conform sursei citate, unii decidenți din cadrul armatei americane consideră că ucrainenii nu au nevoie acum de ATACMS, însă "doi oficiali ai SUA și unul european au o dezbatere cu administrația Biden" pentru trimiterea "măcar a câteva rachete ghidate sol-sol, care sunt destinate amenințărilor de securitate".

Analiștii militari cred că americanii vor trimite, în cele din urmă, aceste rachete, mai ales dacă avem în vedere faptul că au mai exista astfel de îndoieli, dar care s-au soluționat. De exemplu, SUA au furnizat ucrainenilor, în cele din urmă, sistemele Patriot, despre care s-a tot discutat mult înainte. La fel a fost și în cazul tancurilor Abrams, iar săptămâna trecută, a fost cazul muniției cu fragmentare. Această ultimă decizie a fost motivată de Biden prin prisma faptului că "ucrainenii rămân fără muniție".

Au existat și țări care au criticat această decizie. De exemplu Spania, Canada sau Noua Zeelandă, conform CNN.

Rețineri în ceea ce privește furnizarea de către SUA a rachetelor cu rază lungă în Ucraina

Rachetele ATACMS au o rază de acțiune în jur de 300 de kilometri, cu peste 60 de kilometri mai mult decât cele franceze sau britanice. Franța și-a exprimat de ceva timp reținerea ca astfel de rachete să fie trimise, mai ales că există temeri că acestea ar putea fi folosite de ucraineni pentru atacuri pe teritoriul Rusiei, ceea ce ar putea duce la escaladarea războiului.

Cu toate acestea, francezii au aprobat furnizarea de SCALPs, "pentru ca urcainenii să se poată apăra".

"În lumina acestei situații și având în vedere că ucrainenii sunt la timonă în ceea ce privește contraofensiva, am decis să mărim furnizările de armament și echipament și să le oferim ucrainenilor capabilități de a lovi pe rază mai lungă", a spus președintele Emmanuel Macron, în cadrul summitului NATO, care se află în plină desfășurare la Vilnius, în Lituania.

Ministrul Apărării din Ucraina, Aleksey Reznikoz, le-a spus jurnaliștilor prezenți la summitul NATO că este "absolut convins că ceea ce este acum imposibil va deveni în curând posibil" și a precizat că a rămas în contact cu americanii în ceea ce privește furnizarea de ATACMS, dar și cu germanii, pe care partea ucraineană încearcă să-i convingă să le furnizeze rachete Taurus, cu o rază de acțiune de 500 de kilometri.

Contraofensiva Ucrainei este destul de lentă, dar chiar și așa, progresele există și sunt sistematice. Rușii rezistă și au avut timp suficient pentru a-și construi poziții defensive foarte bune.

Între timp, Ucraina a anunțat că trupele sale au încercuit trupele rusești din orașul devastat Bahmut. Declarația a fost făcută pe Telegram de către responsabilul forțelor terestre ucrainene. Cu toate acestea, luptele din regiune continuă să se intensifice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE