Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Elveția s-a alăturat proiectului "Scutul cerului european". Franța a criticat inițiativa

Elveția, țară neutră din punct de vedere militar, participă la un proiect de apărare aeriană la nivel european, inițiat ca răspuns la atacul Rusiei asupra Ucrainei. Elveția este a doua națiune neutră, după Austria, care se alătură Inițiativei "Scutul cerului european", lansată de Germania anul trecut. Cele două țări au precizat că aderarea la această inițiativă nu va implica participarea lor la conflicte militare internaționale.

Inițiativa "Scutul cerului european" înseamnă că mai multe țări europene își unesc eforturile pentru a crea un sistem european de apărare antiaeriană. Ideea a venit anul trecut, de la cancelarul german Olaf Scholz.

Elveția s-a alăturat proiectului "Scutul cerului european"

"În acest fel, consolidăm cooperarea la nivel european și, împreună cu Austria și cu celelalte 17 țări participante, contribuim la securitatea Europei. Împreună cu Austria, ne-am expus rezervele privind neutralitatea, într-o declarație suplimentară. De exemplu, excluzând în mod explicit orice participare sau implicare în conflicte militare internaționale", a spus ministrul Apărării din Elveția, Viole Amherd.

Până acum, 19 țări europene s-au alăturat acestei inițiative. Franța a criticat însă proiectul. Unul dintre motivele invocate este că elemente cheie, precum rachetele Arrow 3 și Patriot, sunt fabricate în afara Europei. În acest fel, nu ar fi garantată aprovizionarea constantă.

"Faptul că sistemele noastre trebuie să funcționeze împreună va fi și mai important în următoarele decenii decât a fost în trecut. Este motivul pentru care luăm astfel de măsuri, fără a fi nevoie de o integrare cu sistemele NATO în fiecare caz în parte", a precizat ministrul Ap[r[rii din Germania, Boris Pistorius.

Scutul Cerului European" reprezintă o inițiativă a mai multor țări din Europa de a face împreună achiziții în vederea creării unui sistem european de apărare antiaeriană comun. Este vorba de sisteme IRIS-T pentru interceptarea rachetelor cu rază scurtă de acțiune, sistem Patriot produs în Statele Unite și rachete antibalistice hipersonice dezvoltate de Israel și Statele Unite.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE