Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De ce este vitală aderarea Suediei la NATO și cum își remodelează Alianța strategia, ca răspuns la amenințarea Rusiei

În aprilie 2023, Finlanda a devenit al 31-lea stat membru NATO, iar Suedia speră să adere și ea în viitorul apropiat. Aceste mutări au o importanță deosebită în cadrul Alianței, în ceea ce privește strategia de răspuns la amenințările Rusiei, potrivit mai multor experți în securitate. Reuters prezintă o analiză din acest punct de vedere.

Așadar, strategia NATO este de a se extinde în zona arctică și de a stabili un control total în acel areal. În cazul unui conflict cu Rusia, nu doar calea maritimă ar urma să fie utilizată pentru transportul trupelor și echipamentelor, ci și cea feroviară.

Suedia și Finlanda prezintă elemente-cheie privind strategia de dezvoltare NATO

Finlanda a început deja să lucreze la o cale ferată care va face legătura cu Suedia și care va fi singura, din punct de vedere al transportului feroviar, între cele două țări, chiar în afara Cercului Arctic. Lucrările au început în zona orașului Tornio, de la granița cu Suedia. Această rută din zona scandinavă va facilita legăturile pe coasta atlantică a NATO, începând din Norvegia.

Astfel, în caz de necesitate, aliații ar urma să trimită ajutoare pe această rută, până la orașul finlandez Kemijarvi, după ce aceste ajutoare au trecut prin Oceanul Atlantic.

Finalizarea lucrărilor este preconizată pentru anul viitor.

Orașul Kemijarvi este foarte aproape de Rusia, la doar șapte ore de condus de Murmansk, în peninsula Kola, unde se află niște baze militare și nucleare rusești. Această peninsulă găzduiește 27 de submarine ale Rusiei, 40 de nave de război și 80 de avioane de luptă, după cum informează Institutul Finlandez pentru Afaceri Internaționale. Același organism avertizează însă că, deși a avut pierderi mari în războiul din Ucraina, Rusia are capabilități militare și hibride sporite în această zonă, iar estimarea Institutului este că Occidentul s-ar afla cu zece ani în urma rușilor, din acest punct de vedere.

Astfel, în contextul unui eventual conflict, Rusia ar încerca, în primul rând, să asigure controlul asupra Mării Barents și să împiedice navele care fac aprovizionări cu echipament și întăriri din America de Nord în Europa, pe un circuit care trece printre Groenlanda, Islanda și Marea Britanie.

  • În luna mai, Finlanda a găzduit un amplu exercițiu militar, primul său eveniment de acest gen, unde a avut 6.500 de militari și la care au participat 1.000 de forțe aliate din SUA, Norvegia, Suedia și Marea Britanie.

De ce este Suedia un element-cheie atunci când va adera la NATO

În ceea ce privește situația Suediei, aderarea sa ar veni odată cu înnoirea flotei de submarine de nouă generație, iar acestea urmează să fie achiziționate până în 2028. Submarinele ultramoderne ar urma să protejeze infrastructura de pe fundul Mării Baltice. Astfel, ar fi mai puțin probabilă o situație cum a fost incidentul de la gazoductul Nord Stream, când a avut loc acea explozie, în septembrie 2022.

Suedia are mai multe tipuri de submarine moderne și unul dintre cele mai avansate echipamente non-nucleare disponibile la nivelul celor NATO, numit Gotland. Până în 2028, 12 astfel de submarine ar urma să echipeze flota suedeză. Acestea se aseamănă cu cele de tip 212 ale Germaniei, au avantajul că sunt foarte silențioase, manevrabile, performante și pot sta la suprafață perioade mai lungi de timp. În acest moment, singurul submarin Gotland al Suediei se află la Karlskrona, la 350 de kilometri de enclava rusă Kaliningrad.

Zona Mării Baltice, din apropierea Suediei, este una foarte tranzitată și are o mare importanță strategică. Cele patru strâmtori din zonă sunt înguste, iar submarinele nu pot trece prin ele nedetectate. Iar singura cale de ieșire este prin strâmtoarea Kattegatt, care se află între Danemarca și Suedia. Astfel, nevoia ca Suedia să intre în NATO este una mare din punct de vedere strategic. În caz contrar, rușii ar avea posibilitatea să blocheze o rută de intrare în Marea Baltică.

Norvegia a realizat, după startul războiului din Ucraina, că trebuie să repare decizia pe care a luat-o în 2004, aceea de a renunța la submarinele militare, ca parte a procedurii de reducere a capacităților militare după încheierea Războiului Rece. Astfel, norvegienii vor avea submarine noi începând cu anul 2029.

  • Rusia are în plan să-și sporească și ea numărul de submarine până la patru, plus șase nave de război moderne în acea zonă.

În planul de extindere și control al NATO în zona arctică, orașul finlandez Rovaniemi ar urma să devină un centru militar de bază în acea regiune. Astfel, finlandezii investesc 150 de milioane de euro pentru modernizări la acea bază. Tot acolo ar urma să fie amplasate jumătate din cele 64 de avioane de luptă F-35, iar acestea vor fi livrate începând cu anul 2026.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE