Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Emmanuel Macron anunță că Franța va furniza rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei. Reacția Kremlinului

Franța va începe să livreze Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune de tip ”Scalp”, arme care vor ajuta forțele ucrainene să se apere, a anunțat marți președintele francez Emmanuel Macron, conform publicației The Guardian.

"Am decis să livrăm Ucrainei noi rachete care să permită lovituri în profunzime", a declarat președintele Franței, prezent la summitul NATO de la Vilnius.

Macron a subliniat că ”ceea ce este important pentru noi astăzi este să transmitem un mesaj de susţinere Ucrainei, de unitate a NATO.

Mai mult, Germania a anunţat că va livra lansatoare pentru sistemele de apărare antiaeriană Patriot, vehicule blindate de tipul Marder şi tancuri Leopard 1A5, precum şi proiectile de artilerie.

”Sunt foarte mulţumit că astăzi, aici, la Vilnius, am reuşit să încheiem un alt pachet pentru a sprijini Ucraina în lupta sa de apărare împotriva agresiunii ruse. Acesta răspunde priorităţilor Ucrainei: apărare antiaeriană, tancuri, artilerie", a declarat ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, conform Agerpres.

Prin "pachetul de măsuri de la summitul de la Vilnius", "aducem o contribuţie importantă la consolidarea capacităţii de rezistenţă a Ucrainei", a spus el.

Germania este al doilea cel mai mare contributor în materie de ajutor militar pentru Ucraina, după SUA, iar la 13 mai, în ajunul vizitei preşedintelui Volodimir Zelenski, a anunţat livrări de arme în valoare de 2,7 miliarde de euro.

Kremlinul critică decizia Franței a oferi Kievului rachete cu rază lungă de acțiune

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a criticat în termeni duri summitul NATO de la Vilnius și a vorbit inclusiv despre oferta Franței de a trimite rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei.

Oficialul rus a precizat că este vorba despre o greșeală făcută de Franța, iar Ucraina va suferi consecințe, în condițiile în care Rusia va recurge la represalii. ”Aceste decizii nu pot afecta desfășurarea evenimentelor în operațiunea militară specială, pot doar să agraveze soarta regimului ucrainean”, ar fi spus Peskov, conform The Guardian.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a precizat că liderii europeni nu ar înțelege că mutarea infrastructurii NATO spre granițele Rusiei este o greșeală, iar extinderea alianței militare occidentale spre Europa Centrală și de Est a generat actuala criză din jurul Ucrainei.

Referitor la aderarea Suediei la NATO, Dmitri Peskov a evidențiat că integrarea Regatului Suediei în Alianța Nord-Atlantică va avea, în mod clar, implicații negative asupra securității Rusiei, iar Moscova va reacționa prin aplicarea de măsuri similare celor luate după ce Finlanda s-a alăturat alianței militare occidentale.

Totodată, Peskov a minimalizat hotărârea Turciei de a pune capăt opoziției sale față de aderarea Suediei la NATO, afirmând că Ankara are obligații în calitate de membru al alianței și că Moscova nu și-a făcut iluzii în acest sens.

Reprezentantul Kremlinului a mai menționat că Rusia și Turcia au avut diferențele lor, însă au și unele interese comune, adăugând că Moscova vrea să își dezvolte în continuare relațiile cu Ankara.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE