Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rușii au atacat cu drone Kievul, cu câteva ore înainte de începerea summitului NATO de la Vilnius

Armata rusă a lansat un atac aerian asupra Kievului marți dimineață, cu câteva ore înaintea începerii summitului NATO din Lituania, unde aliații vor discuta despre amenințările la adresa securității, generate de Moscova, relatează The Guardian.

”Inamicul a efectuat un atac aerian asupra Kievului a doua oară în această lună, a declarat Serhiy Popko, un șef al Administrației militare din Kiev, într-un mesaj publicat pe rețeaua Telegram.

Sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au doborât toate dronele iraniene de tip Shahed, pe care Rusia le-a lansat, înainte ca acestea să lovească țintele, a afirmat Popko. Oficialii ucraineni nu au făcut publice deocamdată informații despre pagube sau victime, în urma atacului aerian.

Sirenele de raid aerian au răsunat în Kiev timp de o oră, precum și în alte regiuni din estul Ucrainei, au anunțat Forțele Aeriene ucrainene.

Zelenski, convins că Ucraina va intra în NATO

Ucraina se va integra în NATO, a afirmat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul susținut luni seara. Liderul de la Kiev se așteaptă ca la summitul NATO de la Vilnius să fie convenit un ”algoritm” privind aderarea Ucrainei la Alianța Nord-Atlantică.

"Încă lucrăm la formulare, adică la abordarea specifică pentru astfel de confirmări, însă înțelegem deja faptul că Ucraina va face parte din alianță. Și lucrăm pentru a face algoritmul de obținere a calității de membru cât mai clar și mai rapid posibil", a declarat Zelenski, potrivit The Guardian.

Președintele ucrainean a afirmat că summitul de la Vilnius trebuie să confirme că Ucraina este deja "de facto" membră a NATO, deoarece are armele și valori ale îndeplinesc cerințele alianței.

"Chiar dacă sunt exprimate poziții diferite, este totuși clar că Ucraina merită să fie în alianță. Nu acum - există un război, dar avem nevoie de un semnal clar. Și avem nevoie de acest semnal chiar acum”, a menționat Zelenski.

Summitul NATO de la Vilnius începe marți, iar dezbaterile urmează să fie dominate de subiectul repercusiunilor invaziei Rusiei în Ucraina. Liderii alianței ar urma să aprobe primele planuri de amploare ale NATO, de la sfârșitul Războiului Rece pentru a se apăra împotriva oricărui atac din partea Moscovei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE