Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un oficial al Pentagonului spune că Prigojin nici nu ar fi fost în Belarus și ar fi utilizat o dublură

"Cazul Evgheni Prigonin" nu este nici pe departe încheiat, iar informațiile continuă să apară pe marginea subiectului acelei rebeliuni armate puse la cale de acesta. Șeful grupului paramilitar Wagner nici nu ar fi fost, de fapt, în Belarus, într-un așa-zis exil, așa cum a anunțat Aleksandr Lukașenko, care spune că l-a convins pe Putin să nu-l asasineze.

Un oficial al Pentagonului, sub protecția anonimatului, a făcut noi dezvăluiri în acest sens. Potrivit The New York Times, el susține că, pe lângă faptul că Prigojin nu ar fi fost în Belarus, el ar fi folosit niște sosii, pentru a da impresia că este acolo sau, după ultimele dezvăliri, în Sankt Petersburg sau chiar Moscova.

Evgheni Prigojin nu ar fi fost, de fapt, în Belarus

La un moment dat, la câteva zile după acea rebeliune, Vladimir Putin le-a transmis soldaților din grupul Wagner că sunt liberi să se ducă în Belarus, alături de Prigojin. Numai că acel oficial al Pentagonului susține că niciun mercenar nu ar fi fost în Belarus și că ei se află în continuare la bazele lor din Ucraina.

Lukașenko a declarat public că le-a pus la dispoziție militarilor o bază în Belarus și că "s-ar putea baza pe experiența lor, dacă va fi nevoie." Ulterior, el le-a spus reporterilor că nu știe dacă ei vor veni în Belarus.

Însă sursa menționată spune că Prigojin ar fi fost "în mare parte, în Rusia". Din acest punct de vedere, specialiștii susțin că ceva nu este în regulă, dacă avem în vedere că Vladimir Putin "nu lasă lucrurile nerezolvate", în astfel de cazuri.

Deși Prigojin a fost un aliat al lui Putin, faptul că a pornit o rebeliune armată pe teritoriul Rusiei nu poate fi trecut cu vederea de președintele țării, care a obișnuit să-i pedepsească pe cei care fac orice fel de act de disidență. Pe unii opozanți "fie i-a trimis la închisoare, fie i-a eliminat" pentru lucruri mai mici decât o rebeliune armată.

Cazul Prigojin rămâne un mister

În acest sens, un fost spion al CIA a discutat cu publicația Insider și a precizat că Putin arată semne de slăbiciune, mai ales după ce l-a numit trădător pe Prigojin. În cele din urmă, Prigojin ar fi fost convins să abandoneze misiunea de a ajunge la Moscova și de a-l elimina pe ministrul Apărării Serghei Șoigu, așa cum intenționa, după ce i s-ar fi promis că instanțele ruse vor ridica acuzațiile asupra sa. Până atunci însă trupele Wagner preluaseră controlul asupra cartierului general al armatei ruse din Rostov pe Don.

Pentru moment, președintele Rusiei are nevoie de mercenarii Wagner, cărora le-a transmis că pot să semneze contracte cu armata rusă sau că pot să-l urmeze pe Prigojin în Belarus, dacă doresc.

Luptătorii conduși de Prigojin au avut rezultate mai bune decât armata rusă în războiul din Ucraina, așa cum a anunțat chiar Prigojin, unde au reușit să cucerească orașul Bahmut după multe luni de luptă.

De altfel, Prigojin s-a plâns și public, de multe ori, că Serghei Șoigu nu-i oferă arme suficiente. La începutul lunii iunie, el a anunțat că își retrage trupele din Bahmut și că predă orașul armatei ruse. Între timp, ucrainenii au reușit să recupereze mare parte din localitate și să alunge ocupanții.

În urmă cu câteva zile, presa pro-Kremlin a publicat imagini cu percheziții la o casă din Sankt Petersburg despre care se spune că i-ar aparține lui Prigojin. Numai că informațiile nu au putut fi verificate din surse independente.

Fostul ministru de externe al României, Cristian Diaconescu, a oferit explicații la Euronews. El a precizat că toată această poveste cu Prigojin pare a a fi o maskirovka (n.e.: diversiune militară).

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE