Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Evgheni Prijgojin se află în Rusia, în Sankt Petersburg, anunță Alexander Lukașenko

Alexander Lukașenko, carea negociat un acord pentru a pune capăt revoltei armate în Rusia, a declarat joi că liderul mercenarilor ruși Evgheni Prigojin nu se mai află în Belarus.

Președintele Belarusului a declarat la 27 iunie că Prigojin, liderul Grupului Wagner, ai cărui luptători au capturat pentru scurt timp un oraș din sudul Rusiei și au mărșăluit spre Moscova, a sosit în Belarus ca parte a acordului din 24 iunie care a dezamorsat criza.

Lukașenko susține că Prigojin se află acum în Sankt Petersburg și că a părăsit teritoriul țării lui.

"În ceea ce-l privește pe Prigojin, el se află în Sankt Petersburg (al doilea oraș ca mărime din Rusia). El nu se află pe teritoriul Belarusului", a susținut el.

Un avion de afaceri care are legături cu Prigojin a plecat miercuri din Sankt Petersburg spre Moscova și se îndrepta joi spre sudul Rusiei, potrivit datelor de urmărire a zborului, dar nu era clar dacă șeful mercenarilor se afla la bord.

Președintele Belarusului păstrează oferta făcută lui Prigojin

Lukașenko a declarat că o ofertă pentru Wagner de a staționa o parte din luptătorii săi în Belarus - o perspectivă care a alarmat țările vecine din NATO - rămâne în picioare.

El a declarat că nu consideră că acesta reprezintă un risc pentru Belarus și nu crede că luptătorii lui vor ridica vreodată armele împotriva țării sale.

Lukașenko a vorbit cu mândrie despre rolul său în încheierea revoltei armate, despre care președintele rus Vladimir Putin a spus că ar fi putut arunca Rusia într-un război civil. Săptămâna trecută, Lukașenko a declarat că l-a convins pe Putin să nu-l "elimine" pe Prigojin.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE