Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cine este Aleksandr Lukașenko, omul care a mediat înțelegerea dintre Putin și Prigojin

Rebeliunea armată din Rusia, pornită de liderului Grupului Wagner, Evgheni Prigojin s-a încheiat ieri după un acord mediat de președintele din Belarus, Aleksandr Lukașenko. Momentan nu cunoaștem detaliile acestui acord, dar s-ar părea că Prigojin ar urma să plece în Belarus.

De-a lungul timpului, Aleksandr Lukașenko a devenit unul dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui Putin. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov declara că Lukașenko îl „cunoaște personal pe Prigojin de multă vreme, de aproximativ 20 de ani”. Prin urmare, nu e întâmplător faptul că președintele din Belarus a putut media în criza de ieri.

Cine este Aleksandr Lukașenko

Aleksandr Lukașenko este unul dintre cei mai notorii lideri autoritari din Europa. Supranumit „ultimul dictator al Europei”, Lukașenko se află la putere în Belarus din 1994. În cele aproape trei decenii Lukașenko și-a construit un adevărat cult al personalității în Belarus. Modelul său autoritar s-a bazat pe control și represiune. În 2020, Lukașenko s-a confruntat cu proteste de masă – cele mai mari din istoria țării – ca urmare a suspiciunilor de fraudă în cursul alegerilor prezidențiale. Aproximativ 200.000 de oameni au ieșit pe străzile marilor orașe din Belarus, inclusiv la Minsk timp de mai multe zile. În cele din urmă, Lukașenko a apelat la reprimarea violentă a manifestanților. Peste 32.000 de protestatari au fost arestați și cel puțin patru au fost uciși în timpul intervenției brutale a forțelor de ordine.

Într-un alt eveniment tipic pentru modul în care Lukașenko conduce țara, acesta a trimis un avion de vânătoare pentru a intercepta un zbor comercial Ryanair care traversa spațiul aerian al țării. În avion se afla Roman Protasevici, un important disident de la acea vreme. Lukașenko a forțat aterizarea avionului Ryanair pentru a-l aresta pe Protasevici, lucru care a atras un val de critici internaționale față de regimul de la Minsk.

Prietenia cu Putin

În acest context, nu este de mirare că Lukașenko a găsit un aliat și un prieten în Vladimir Putin. Amândoi sunt lideri autoritari care se bazează pe control și represiune pentru a se menține la putere. Ambii văd o societate civilă liberă drept un adversar mortal pentru propria supraviețuire politică și disprețuiesc democrațiile liberale. De-a lungul timpului, Lukașenko a obținut din partea Moscovei bani și sprijin politic.

Pentru președintele rus, Vladimir Putin, Lukașenko reprezintă un partener de încredere, în contextul în care majoritatea fostelor republici sovietice din partea europeană înclină spre structurile politico – militare occidentale. Lukașenko este unul dintre puținii aliați rămași ai Kremlinului. Loialitatea liderului de la Minsk față de Putin este atât de mare încât Lukașenko a permis transformarea Belarusului într-o rampă de lansare a invaziei ruse din Ucraina. Recent, Moscova a transferat arme nucleare în Belarus.

Din punct de vedere strategic, Kremlinul consideră Belarusul ca fiind o importantă zonă-tampon, la granița cu UE/NATO. Moscova a demonstrat în repetate rânduri disponibilitatea de a se implica în afacerile interne ale Belarusului pentru a menține acest stat în sfera sa de influență. În timpul protestelor din 2020, Moscova a fost pregătită să ofere asistență militară liderului de la Minsk.

Rusia folosește în continuare teritoriul Belaruslui pentru a monitoriza activitatea militară a statelor din Europa de Vest. Totodată, de-a lungul timpului, Rusia și Belarus au efectuat numeroase exerciții militare comune.

Economia Belarusului este puternic dependentă de Rusia. Aproape jumătate dintre bunurile exportate de Belarus ajung în Rusia, iar Moscova oferă împrumuturi generoase Minskului.

Așadar, vorbim despre o legătură personală strânsă între Lukașenko și Putin și despre numeroase interese comune. Deși nu cunoaștem detaliile acordului mediat ieri, putem spune că prin această mutare Lukașenko își demonstrează loialitatea față de Putin. Lukașenko se dovedește a fi unul dintre aliații indispensabili ai liderului de la Kremlin într-un moment în care acesta pare că dispunde de tot mai puțini.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE