Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Aleksandr Lukașenko l-a grațiat pe Roman Protasevici, jurnalistul disident condamnat la opt ani de închisoare

Fostul jurnalist disident belarus Roman Protasevici a fost grațiat de către președintele Lukașenko, anunță agenția oficială de presă de la Minsk. Protasevici fusese arestat în urmă cu doi ani după interceptarea ilegală a unui avion în Belarus.

"Tocmai am semnat documentele relevante care spun că am fost graţiat. Este, bineînţeles, o veste bună", a declarat Protasevici presei, scrie Agerpres.

Protasevici, unul dintre cei mai puternici critici ai regimului Lukaşenko

El a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru fapte penale precum instigare la terorism, organizarea de tulburări în masă şi defăimarea preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko.

Protasevici a lucrat ca jurnalist la site-ul de ştiri Nexta, care a relatat pe larg despre protestele în masă împotriva lui Lukaşenko din 2020 după alegerile prezidenţiale despre care opoziţia şi guvernele occidentale au spus că au fost falsificate.

În urma campaniei de reprimare din jurul alegerilor, principalele figuri de opoziţie fie au ajuns la închisoare, fie au fugit în exil.

Pentru arestarea lui a fost deturnat un avion

În mai 2021, Pratasevici se afla la bordul unui zbor Ryanair din Grecia spre Lituania când acesta a fost nevoit să aterizeze forțat la Minsk. Autoritățile belaruse au susținut că au consemnat la sol aeronava din cauza unei amenințări cu bombă la bord, dar o investigație ulterioară a Organizației Aviației Civile Internaționale a considerat mișcarea un "act de intervenție ilegală".

La aterizarea la Minsk, oficialii au arestat doi pasageri - Pratasevici și prietena sa rusă Sofia Sapega.

Circumstanţele arestării lui Protasevici în mai 2021 au atras reacţii de condamnare la nivel internaţional şi au determinat Uniunea Europeană să îl sancţioneze pe Lukaşenko.

După arestare, Protasevici a fost arătat la televiziunea publică mărturisind în lacrimi implicarea în protestele antiguvernamentale şi într-un plan de răsturnare a lui Lukaşenko.

Opoziţia belarusă din exil a spus că mărturisirile erau false şi au fost obţinute sub constrângere.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE