Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Lui Aleksandr Lukaşenko i s-a făcut rău în timpul paradei militare de la Moscova. Președintele belarus nu a mai rămas la dineul de la Kremlin

Președintele belarus Aleksandr Lukaşenko i s-a făcut rău în timpul paradei militare din Piaţa Roşie, organizate marţi, la Moscova, cu ocazia Zilei victoriei asupra Germaniei naziste. Liderul de al Minsk a asistat la defilare, împreună cu liderii celor cinci foste republicii sovietice din Asia Centrală şi cu premierul armean, relatează publicațiile ucrainene Unian, TSN, precum şi portalul belarus de opoziţie Charter97%, citate de Agerpres.

Aleksandr Lukaşenko nu a mai rămas nici la dineul oferit de preşedintele rus Vladimir Putin la Kremlin, ceea ce e considerată încălcare rară a acestei cutume. Președintele belarus a revenit de urgenţă la Minsk.

Un apropiat al lui Vladimir Putin, Lukaşenko (68 de ani) părea obosit şi oarecum nesigur pe picioare. De asemenea, la mâna dreaptă se vedea că are un bandaj. Apariţia liderului belarus a stârnit speculaţii pe rețelele de socializare cu privire la starea sa de sănătate, cu toate că altfel nu a arătat semne evidente de boală, arată agenția Reuters.

Potrivit sursei citate, președintele belarus a discutat cu Putin și cu ofiţeri superiori ai Armatei după parada anuală din Piaţa Roşie. Mai apoi, Lukaşenko a luat un lift până la Mormântul Soldatului Necunoscut din apropiere, iar Putin a mers până acolo cu liderii celor cinci ţări din Asia Centrală şi cu premierul armean.

Aleksandr Lukaşenko s-a alăturat celorlalți șefi de stat pentru a depune flori la mormântul de lângă Kremlin, la doar aproape 300 de metri de locul din care urmărise parada care a marcat aniversarea victoriei Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în 1945.

Nicio informație oficială despre starea de sănătate a lui Lukaşenko

Oficialii din Belarus nu au făcut nicio declaraţie în legătură cu starea de sănătate a lui Aleksandr Lukaşenko. În schimb, liderul de la Minsk a apărut doar la două evenimente publice în ultimele două săptămâni, iar la unul dintre ele, acesta era răgușit.

Portalul belarus Charter97% scrie că Lukaşenko sosise deja bolnav la Moscova pentru a participa la festivităţile dedicate zilei de 9 mai. Încă pe 5 mai, Lukaşenko părea foarte răguşit şi abia dacă vorbea la o ședință cu subalternii săi la Minsk.

Unele publicații ucrainene care citează surse belaruse de Opoziție au precizat că este posibil ca bandajul să fi acoperit urmele lăsate de un cateter prin care s-ar putea să-i fi fost administrate injecţii.

De altfel, în imaginile difuzate de presa rusă de stat se vede cum preşedintele belarus este preluat de membri ai Serviciului de protecţie şi pază al preşedinţiei ruse (FSO) şi urcat într-o maşină electrică, precizează Unian. Preşedintelui belarus i s-a făcut rău după paradă şi i-a fost pusă la dispoziţie o echipă de medici. "Şi-a anulat toate întâlnirile, este sub perfuzie", scrie "BRIEF".

În drum spre aeroportul din Moscova, în coloana oficială a preşedintelui belarus se putea vedea o ambulanţă, potrivit canalulului de televiziune ucrainean TSN.

Lukaşenko de o săptămână se simte rău, dar totuşi a sosit la Moscova la rugămintea personală a lui Vladimir Putin, conform postului de televiziune citat.

În afară de Lukaşenko, preşedintele rus a fost însoţit la parada din Piaţa Roşie de preşedintele kazah, Kasîm-Jomart Tokaev, de premierul armean Nikol Pashinyan, de preşedintele tadjik Emomali Rahmon, de preşedintele kârgâz Sadâr Japarov şi de preşedintele uzbec Şavkat Mirzoiev.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE