Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

9 Mai, dublă semnificație: Ziua Europei și Ziua Victoriei împotriva Germaniei naziste

Data de 9 mai are dublă semnificație. În fiecare an, pe data de 9 mai Europa sărbătorește pacea și unitatea pe continent. De mai bine de 35 de ani o sărbătorim pe această dată și de 15 ani ani a fost declarată sărbătoare oficială.

Tot pe 9 mai este comemorată și încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, reprezentând semnarea actului de capitulare necondiţionată a Germaniei naziste. În 2023, se împlinesc 78 de ani de la încheierea în Europa a celui mai mare conflict militar din istoria lumii.

Sărbătoarea este umbrită și în acest an de războiul din Ucraina, unul dintre cele mai sângeroase conflicte armate de pe teritoriul Europei, de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

De ce a fost aleasă data de 9 mai pentru Ziua Europei

Data de 9 mai este ziua istorică în care a fost rostită pentru prima dată de ”Declaraţia Schuman", fiind considerate piatra de temelie a Uniunii Europene.

Într-un discurs ținut la Paris, în 1950, ministrul francez al Afacerilor Externe, Robert Schuman (1948-1952), propunea plasarea producţiei de cărbune şi oţel sub controlul unei autorităţi comune, evitând astfel izbucnirea unui nou conflict militar între naţiunile Europei, potrivit europa.eu.

”Guvernul francez propune plasarea întregii producţii franco-germane de cărbune şi oţel sub o Înaltă Autoritate comună, în cadrul unei organizaţii deschise participării celorlalte state ale Europei.

Punerea în comun a producţiei de cărbune şi de fier va asigura imediat stabilirea unor baze comune pentru dezvoltarea economică, prima etapă a Federaţiei europene, şi va schimba destinul regiunilor în care de mult timp se fabrică arme de război, ale căror victime au şi fost în mod constant. Solidaritatea de producţie care va fi astfel creată va face ca un război între Franţa şi Germania să devină nu numai de neimaginat, dar să şi fie imposibil din punct de vedere material.

Edificarea acestei puternice unităţi de producţie, deschisă tuturor statelor care vor dori să participe, va avea drept rezultat faptul că va furniza, în aceleaşi condiţii, tuturor statelor pe care le va reuni elementele fundamentale ale producţiei industriale, creând astfel fundamentele reale ale unificării lor economice”, sublinia în discursul său, Robert Schuman, scrie Agerpres.

Cum a fost întemeiată Uniunea Europeană

La 18 aprilie 1951, a fost semnat Tratatul de la Paris, care instituia Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO) între Germania, Franţa, Belgia, Italia, Luxemburg şi Ţările de Jos.

La 25 martie 1957, aceste state au semnat Tratatele de la Roma, care instituiau Comunitatea Economică Europeană (CEE) şi Comunitatea Europeană a Energiei Atomice (CEEA, astăzi EURATOM). Atât Tratatul de la Roma, cât şi Tratatul CEEA au intrat în vigoare la 1 ianuarie 1958.

De-a lungul timpului, ccestui amplu proiect i s-au alăturat, încă 22 de state europene: Irlanda, Marea Britanie şi Danemarca (1973), Grecia (1981), Spania şi Portugalia (1986), Suedia, Austria şi Finlanda (1995), Cehia, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia şi Ungaria (2004), Bulgaria şi România (2007) şi Croaţia (2013), ceea ce a dus la crearea unei imense pieţe unice (denumită şi piaţa internă). La 31 ianuarie 2020, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a părăsit Uniunea Europeană.

România s-a alăturat și ea acestei familii în 2007, iar beneficiile sunt incontestabile.

Uniunea Europeană, de-a lungul vremii

Comunitatea Economică Europeană (CEE) a devenit Uniunea Europeană (UE), prin intrarea în vigoare, la 1 noiembrie 1993, a Tratatului privind Uniunea Europeană (Tratatul de la Maastricht). Documentul reprezintă actul constitutiv al Uniunii Europene.

De la 1 decembrie 2009 funcționarea  Uniunii Europene este reglementată de Tratatul de la Lisabona, care, pornit la sfârșitul anului 2001 cu ambiția de a fi un fel de Constituție a Uniunii Europene,  în final a modificat Tratatul privind Uniunea Europeană și Tratatul de instituire a Comunității Europene.

Un alt jalon important este data de 31 ianuarie 2020, când Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a devenit primul stat care a părăsit Uniunea Europeană.

Comunitatea Economică Europeană (CEE) a devenit Uniunea Europeană (UE), prin intrarea în vigoare, la 1 noiembrie 1993, a Tratatului privind Uniunea Europeană (Tratatul de la Maastricht). Documentul reprezintă actul constitutiv al Uniunii Europene.

De la 1 decembrie 2009 funcționarea  Uniunii Europene este reglementată de Tratatul de la Lisabona, care, pornit la sfârșitul anului 2001 cu ambiția de a fi un fel de Constituție a Uniunii Europene,  în final a modificat Tratatul privind Uniunea Europeană și Tratatul de instituire a Comunității Europene.

Un alt jalon important este data de 31 ianuarie 2020, când Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a devenit primul stat care a părăsit Uniunea Europeană.

8/9 mai, Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în Al Doilea Război Mondial

Pe 9 mai mai este celebrată și ziua în care aliaţii din cel de-al Doilea Război Mondial au învins Germania nazistă. Eveniment ce a pus capăt celor mai negre evenimnete care au avut loc pe teritoriul european și celui mai mare conflict militar petrecut în întreaga lume.

Se împlinesc 78 de ani de atunci, iar țările din Europa o marchează diferit. Fostele state membre ale URSS, ale fostei Iugoslavii şi cele mai multe ţări din estul continentului, inclusiv România sărbătoresc Ziua Victoriei pe 9 mai, în timp ce state precum Marea Britanie, Franţa, Cehia, Slovacia, Ţările Baltice şi părţi din Germania o sărbătoresc pe 8 mai.

Controversa celebrării Zilei Victoriei are și o explicație istorică. De fapt, Germania a cpitulat pe data de 7 mai 1945, la ora 2:40 AM, la Reims, în Franţa. Actul capitulării a fost semnat de la Reims, în Franţa și prevedea ostilităţile să ia sfârşit pe 8 mai, la ora 23.01. Acest lucru a atins orgoliul lui Stalin care s-a înfuriat pentru că lucrurile nu s-au întâmplat așa cum a plănuit. Din acest motiv, capitularea germană a fost din nou semnată, de această dată de şeful Statului Major al Wehrmachtului, pe 9 mai 1945, ora 00.16, la Berlin, scrie Agerpres.

Tot pe data de 8 mai, Truman, Churchill şi De Gaulle au anunțat oficial victoria. Cu toate acestea, vestea capitulării a ajuns abia în următoarea zi în zi în Uniunea Sovietică, aşa că 9 mai a fost proclamată în URSS Ziua Victoriei împotriva fascismului şi sărbătorită începând cu 1946.

Nicolae Ciucă ar vrea ca România să celebreze pe 8 mai ziua capitulării Germaniei naziste

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunţat, luni, că va iniţia demersurile de recunoaştere a zilei de 8 Mai ca dată oficială a celebrării şi în România a capitulării Germaniei naziste, alături de partenerii trans-atlantici ai ţării noastre.

"Înfrângerea Germaniei naziste, care avea să capituleze oficial în faţa forţelor eliberatoare occidentale la 8 Mai 1945, a însemnat pentru Europa căderea unui regim totalitar, criminal, extremist, care a dus în pragul dezastrului întregul nostru continent. Sfârşitul războiului a lăsat România dezmembrată în urma Pactului Ribbentrop-Molotov şi ţinută captivă de către Uniunea Sovietică, în blocul comunist, în urma acordului de la Yalta. Căderea Zidului Berlinului a fost oportunitatea istorică a românilor de a-şi alege liber soarta şi de a reveni, după 45 de ani de totalitarism comunist, în matca de dezvoltare occidentală, acolo unde s-a regăsit mereu vocaţia sa istorică. Pentru a reda adevărata simbolistică a capitulării Germaniei naziste, voi iniţia demersurile de recunoaştere a zilei de 8 Mai ca dată oficială a celebrării şi în România, alături de partenerii noştri trans-atlantici", a transmis Ciucă, potrivit Agerpres.

Potrivit şefului Executivului, "transformarea datei de 9 Mai în ocazie propagandistică de susţinere a agresiunii militare ruse din Ucraina şi pervertirea adevărului istoric prin clamarea victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial, ca unic protagonist, determină rememorarea marilor momente ale războiului, precum debarcarea din Normandia, eliberarea Parisului, Madridului şi Romei, Atenei şi a marii părţi a Germaniei, un efort comun al trupelor aliate americane, britanice şi franceze, alături de rezistenţele naţionale".

"Astfel, aducem un omagiu tuturor românilor care au luptat pentru eliberarea ţării şi a Europei de Est de sub jugul nazist", a conchis Ciucă, în mesajul transmis cu prilejul Zilei Victoriei aliaţilor împotriva Germaniei naziste.

Ziua Europei în contextul Războiului din Ucraina

În 2023, la fel ca în 2022, semnificațiile celor două sărbători de pe 9 mai nu fac decât să accentueze principiile înființării Uniunii Europene. Ziua Europei este un prilej importat pentru a unitatea şi solidaritatea față de Ucraina și poporul ucrainean, dar și de a susține valorile universale, precum pacea, libertatea şi democraţia.

Cu toate acestea, în contextul actual al războiului din Ucraina, semnifcația acestor două sărbători importante pun în lumină dorința lui Vladimir Putin de a ”denazifica” această țară.

Volodimir Zelenski a spus că Rusia va fi învinsă la fel cum a fost învinsă Germania nazistă în 1945. Președintele Ucrainei a propus celebrarea Zilei Victoriei asupra nazismului în cel de-al Doilea Război Mondial, pe 8 mai, odată cu Europa. Liderul de la Kiev vrea să anuleze astfel tradiția moștenită din epoca sovietică, atunci când țara sa sărbătoarea înfrângerea naziștilor la 9 mai, odată cu Moscova.

Serviciile secrete ucrainene au avertizat duminica aceasta cu privire la "posibile provocări" ale Rusiei în ziua de 9 Mai, când se marchează capitularea celui de-al Treilea Reich sau aşa-numita Zi a Victoriei asupra armatei naziste, transmite EFE.

"Statul agresor alege date simbolice pentru provocările sale. Serviciile speciale ruse le pot pregăti pentru 9 mai pe teritoriul Federaţiei Ruse şi Belarus", a declarat purtătorul de cuvânt al serviciului de informaţii al Ministerului Apărării, Andrii Iusov, pentru Ukrinform, potrivit Agerpres.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE