Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Volodimir Zelenski spune că Rusia va pierde la fel ca Germania nazistă, în 1945

Volodimir Zelenski a spus că Rusia va fi învinsă la fel cum a fost învinsă Germania nazistă în 1945. Președintele Ucrainei a propus celebrarea Zilei Victoriei asupra nazismului în cel de-al Doilea Război Mondial, pe 8 mai, odată cu Europa.

Contribuția ucrainenilor nu va fi ”ștearsă”

Liderul de la Kiev vrea să anuleze astfel tradiția moștenită din epoca sovietică, atunci când țara sa sărbătoarea înfrângerea naziștilor la 9 mai, odată cu Moscova.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Astăzi, prezint un proiect de lege în Rada Supremă a Ucrainei prin care propun ca ziua de 8 mai să fie Ziua comemorării și a victoriei asupra nazismului în cel de-al Doilea Război Mondial din 1939-1945. Nu vom uita niciodată contribuția poporului ucrainean la victoria asupra nazismului. Și nu vom permite nimănui să șteargă rolul ucrainenilor în această victorie.

Acum, la fel ca în urmă cu 80 de ani, Ucraina luptă împotriva răului absolut. Acum, la fel ca în urmă cu 80 de ani, Ucraina luptă pentru viitorul său și al întregii Europe, al întregii lumi. Acum, la fel ca în urmă cu 80 de ani, ne bazăm pe puterea solidară a națiunilor libere, știind că împreună vom fi mereu parte a Europei libere care nu va ceda în fața răului."

Acest discurs al lui Zelenski are loc cu ocazia festivităţilor mondiale de 8 mai şi cu o zi înainte de o mare paradă militară la Moscova, menită să trezească sentimentul patriotic rus. La paradă va participa şi Vladimir Putin, scrie Agerpres.

"Vom învinge!", a promis Volodimir Zelenski în acest discurs înregistrat în faţa unui impozant complex în memoria celui de-Al Doilea Război Mondial, care se înalţă lângă fluviul Nipru, la Kiev.

"Nu vom pierde ce am câştigat, vom recupera tot ce a fost capturat de inamic", a mai dat asigurări Zelenski.

Ucraina susţine că şi-a încheiat pregătirile pentru o contraofensivă de amploare în scopul eliberării teritoriilor ocupate de Rusia în est şi în sud, inclusiv în Crimeea anexată ilegal de Moscova în 2014.

În ultimele zile, atacurile cu drone ucrainene şi ruse s-au intensificat, semn, potrivit observatorilor, al iminenţei acestui asalt al Kievului

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE