Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia finalizează pregătirile pentru Ziua Victoriei, în contextul îngrijorărilor legate de securitatea internă

Ziua de 9 mai comemorează victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în 1945 și promovează două principii care sunt esențiale pentru identitatea țării: puterea militară și corectitudinea morală. Însă războiul din Ucraina le subminează pe amândouă în acest an.

Sărbătoarea cade marți și marchează cea de-a 78-a aniversare a capitulării Germaniei în cel de-al Doilea Război Mondial, după ce o ofensivă necruțătoare a Armatei Roșii a împins forțele germane de la Stalingrad, în adâncul Rusiei, până la Berlin.

Uniunea Sovietică a pierdut cel puțin 20 de milioane de oameni în război; suferința și curajul care au stat la baza înfrângerii germane au fost pietre de hotar de atunci.

Atacul cu drone asupra Kievului

Cu toate acestea, multe regiuni și-au anulat ceremoniile de 9 mai din cauza temerilor că evenimentele ar putea fi ținta unor atacuri ucrainene. Faimoasa paradă militară din Piața Roșie din Moscova se va desfășura în mod normal.

Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că Rusia acuză Kievul și aliații săi occidentali de desfășurarea unor operațiuni de sabotaj și de o serie de atacuri, printre care se numără și un presupus atac cu dronă dejucat asupra Kremlinului. Rusia consideră că atacul, efectuat de două drone, a avut ca scop uciderea președintelui Vladimir Putin. Atât Kievul, cât și Washingtonul au negat orice implicare.

După ce a cucerit părți considerabile din țara vecină în primele săptămâni ale invaziei, campania rusă a cunoscut o încercare abandonată de a intra în Kiev, retrageri în nordul și sudul Ucrainei și incapacitatea de a cuceri Bakhmut, un mic oraș de valoare îndoielnică, în ciuda lunilor de lupte excepțional de cumplite.

Invazia rusă a fost sabotată?

Analiștii sunt împărțiți în privința faptului dacă incidentul cu drone din 3 mai de la Kremlin a fost un atac real.

Săptămâna trecută, două trenuri de marfă au deraiat din cauza unor explozii de bombe în regiunea Briansk, care se învecinează cu Ucraina. Cu toate acestea, autoritățile regionale nu au dat vina pe Ucraina pentru incident.

Însă autoritățile din Briansk au afirmat în martie că două persoane au fost împușcate și ucise când presupuși sabotori ucraineni au pătruns în regiune. De asemenea, regiunea a fost supusă unor bombardamente transfrontaliere sporadice, inclusiv luna trecută, când patru persoane au fost ucise.

Trei susținători proeminenți ai războiului din Ucraina au fost, de asemenea, uciși sau răniți pe teritoriul lor, în altă parte în Rusia. Săptămâna trecută, în regiunea Nijni Novgorod, un atentat cu bombă asupra unei mașini, pe care oficialii l-au atribuit Ucrainei și Statelor Unite, l-a rănit grav pe romancierul naționalist Zakhar Prilepin și l-a ucis pe șoferul său.

Anul trecut, Daria Dugina, un comentator al unui canal de televiziune naționalist, a murit într-un atentat cu bombă cu mașină în afara Moscovei, iar autoritățile au afirmat că serviciile secrete ucrainene se află în spatele morții în aprilie, la Sankt Petersburg, a proeminentului blogger pro-război Vladlen Tatarsky, care a fost ucis când o bombă aflată în interiorul unei statuete care i-a fost înmânată la o petrecere la un restaurant a explodat.

Pe fondul îngrijorărilor sporite legate de securitate, autoritățile au anulat, de asemenea, una dintre cele mai notabile manifestări de Ziua Victoriei, procesiunile "Regimentului Nemuritor", în care mulțimi de cetățeni ies pe străzi ținând în mâini portretele rudelor care au murit sau au servit în cel de-al Doilea Război Mondial.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE