Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Vladimir Putin l-a decorat post-mortem pe bloggerul militar Vladlen Tatarsky cu Ordinul pentru Curaj

O explozie la o cafenea din Sankt Petersberg a provocat moartea unei persoane și rănirea altor 25. Victima a fost identificată ca fiind un blogger militar rus care a susținut invazia președintelui Vladimir Putin în Ucraina.

Rapoartele de presă rusești au declarat că Vladlen Tatarsky a fost ucis în explozia de la cafeneaua Street Food Bar No. 1, duminică, în timpul unui eveniment organizat de patriarhii ruși. 

03/04/2023 , 22:40

Putin i-a acordat bloggerului Ordinul pentru Curaj

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a decorat, luni, postum pe bloggerul militar Vladlen Tatarski ucis la Sankt-Petersburg într-un atac cu bombă. Moscova a acuzat Ucraina şi "agenţi" ai opozantului Alexei Navalny de incident, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Ordinul Curajului este acordat lui Maxim Fomin "pentru curajul şi vitejia de care a dat dovada în îndeplinirea îndatoririlor sale profesionale", se arată într-un decret publicat pe site-ul Kremlinului.

Rusia a calificat luni drept atentat terorist asasinarea bloggerului militar rus Vladlen Tatarsky, care a decedat cu o zi în urmă într-o explozie la Sankt-Petersburg şi a legat atacul de serviciile speciale ucrainene şi de Fondul de luptă împotriva corupţiei (FBK), scos în afara legii, al liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, aflat în detenţie deja de doi ani, notează EFE.

"A fost stabilit că atentatul terorist comis la 2 aprilie la Sankt-Petersburg împotriva cunoscutului jurnalist Vladlen Tatarski a fost planificat de serviciile speciale ucrainene cu participarea unor agenţi care au colaborat cu FBK-ul lui Navalny", susţine Comitetul antiterorist rus într-un comunicat.

03/04/2023 , 08:40

O femeie a fost arestată, fiind suspectă de implicare în atentat

O femeie a fost arestată în urma uciderii unui important blogger militar pro-Kremlin în explozia unei bombe într-o cafenea din Sankt Petersburg, a anunțat agenția de presă Interfax.

Interfax precizează că o femeie din Sankt Petersburg, Darya Tryopova, a fost arestată, fiind suspectată de implicare în atentat. Aceasta a precizat că fusese anterior reținută pentru că a participat la mitinguri împotriva războiului.

Presa rusă și bloggerii militari au declarat că Tatarsky se întâlnea cu membri ai publicului când o femeie i-a prezentat o cutie care conținea un bust al său, care se pare că a explodat. Un grup patriotic rus care a organizat evenimentul a declarat că a luat măsuri de securitate, dar a recunoscut că aceste măsuri "s-au dovedit insuficiente".

În remarcile înregistrate pe video, un martor a declarat că o femeie care s-a identificat ca fiind Nastya a pus întrebări și a făcut schimb de remarci cu Tatarsky în timpul discuției.

Martorul, Alisa Smotrova, a citat-o pe Nastya spunând că a făcut un bust al bloggerului, dar că gardienii i-au cerut să îl lase la ușă, suspectând că ar putea fi o bombă. Nastya și Tatarsky au glumit și au râs. Ea s-a dus apoi la ușă, a luat bustul și i l-a prezentat lui Tatarsky.

Acesta ar fi pus bustul pe o masă din apropiere, iar apoi a urmat explozia. Smotrova a descris oameni care alergau panicați, unii răniți de cioburile de sticlă spartă și acoperiți de sânge.

Presa rusă a declarat că anchetatorii analizează bustul ca posibilă sursă a exploziei, dar nu au exclus posibilitatea ca un dispozitiv exploziv să fi fost amplasat în cafenea înainte de eveniment.

Știrea inițială

Rapoartele nu au menționat nicio revendicare de responsabilitate, dar Ministerul rus de Interne a declarat că toți cei care se aflau în local în momentul exploziei erau "verificați pentru implicare".

Potrivit presei ruse și altor bloggeri militari, o femeie i-a prezentat o cutie care conținea o statuetă care se pare că a explodat. Organizatorii evenimentului îl numesc un "atac terorist".

În august anul trecut, Daria Dugina, o comentatoare în vârstă de 29 de ani de la un canal de televiziune naționalist rus, a murit când un dispozitiv exploziv controlat de la distanță plasat în SUV-ul său a explodat în timp ce conducea la periferia Moscovei. Ea și tatăl ei - un filosof, scriitor și teoretician politic - au susținut cu tărie decizia lui Putin de a trimite trupe în Ucraina.

Autoritățile ruse au acuzat Ucraina pentru atac, dar Kievul a negat implicarea.

Cafeneaua grupului Wagner

Tatarsky a realizat reportaje de pe linia frontului ucrainean și a căpătat o notorietate deosebită anul trecut după ce a postat un videoclip filmat în interiorul Kremlinului în care spunea: "Vom învinge pe toată lumea, vom ucide pe toată lumea, vom jefui pe toată lumea, după cum este necesar. Așa cum ne place nouă".

Cafeneaua vizată duminică a fost deținută anterior de Evgheni Prigozhin, șeful celebrului grup de mercenari Wagner din Rusia, a relatat un site de știri din Sankt Petersburg.

Un grup numit Cyber Front Z, care se autointitulează "trupele de informații ale Rusiei" pe Telegram, a declarat că a închiriat cafeneaua pentru seara respectivă.

"A avut loc un atac terorist. Am luat anumite măsuri de securitate, dar, din păcate, nu au fost suficiente", a postat pe platforma de socializare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE