Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Ucraina aplică noi sancțiuni împotriva Rusiei și a susținătorilor acesteia

De Euronews  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat sâmbătă un decret prin care instituie sancţiuni împotriva a sute de companii, organizaţii şi persoane acuzate de sprijinirea invaziei ruse în Ucraina, transmite dpa. În majoritatea cazurilor, măsurile se aplică pe termen de zece ani, potrivit Agerpres.

Sancțiunile au valoare simbolică

Sunt vizaţi în special directori ai unor fabrici de armament şi ai unor instituţii de cercetare militară. Printre instituţiile afectate sunt ministerul finanţelor de la Moscova şi Consiliul Federaţiei - camera superioară a parlamentului Rusiei, precum şi Gardienii Revoluţiei, forţa militară de elită a Iranului, în contextul suspiciunilor că Teheranul le livrează ruşilor drone de tip kamikaze, folosite în Ucraina.

Sancţiunile sunt în mare măsură simbolice, deoarece puţine din entităţile de pe listă au proprietăţi în Ucraina.

Au fost luate însă măsuri şi împotriva unor ucraineni, inclusiv a lui Viaceslav Bohuzlaev, fostul director al producătorului de turbine Motor Sich; compania are sediul în oraşul Zaporojie din sudul Ucrainei, ocupat de forţele ruse. Bohuzlaev se află în arest din toamna trecută, fiind suspectat de colaborare cu Rusia.  

Uniunea Europeană a adoptat al zecelea pachet de sancțiuni la adresa Rusiei, la un an de la declanșarea agresiunii de către Vladimir Putin. Sancțiunile au vizat noi restricții privind exporturile și măsuri împotriva unor persoane și entități care susțin războiul, răspândesc propaganda Kremlinului sau livrează rușilor armament, inclusiv drone. Astfel, pentru prima oară sancțiunile vizează și Iranul.

Distribuie

Taguri