Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noi sancțiuni pentru Rusia, aprobate de UE, la un an de la invadarea Ucrainei. De ce este vizat și Iranul

Publicat de: Euronews

Uniunea Europeană a adoptat al zecelea pachet de sancțiuni la adresa Rusiei, la un an de la declanșarea agresiunii de către Vladimir Putin. Sancțiunile vizează noi restricții privind exporturile și măsuri împotriva unor persoane și entități care susțin războiul, răspândesc propaganda Kremlinului sau livrează rușilor armament, inclusiv drone. Astfel, pentru prima oară sancțiunile vizează și Iranul.

Pachetul de sancțiuni a fost aprobat vineri seara, după îndelungi negocieri. ”Împreună, statele membre ale Uniunii Europene au impus cel mai puternic și extins pachet de sancțiuni pentru a ajuta Ucraina să câștige războiul. Uniunea Europeană este unită în sprijinul acordat Ucrainei și poporului ucrainean. Vom continua să sprijin Ucraina atât cât va fi necesar”, se arată într-o declarație a președinției suedeze a Consiliului UE.

Și Statele Unite au anunțat un nou set de sancțiuni, care vizează nu mai puțin de 200 de persoane și entități financiare din Rusia și din țări terțe.

Vești bune din Germania

La un an după ce Germania a anunţat un fond special de 100 miliarde de euro pentru a investi în forţele sale armate, având în vedere războiul din Ucraina, industria de apărare germană se declară optimistă că va onora viitoare comenzi, transmite sâmbătă DPA.

”Suntem încrezători că vom primi acum comenzile pe toată linia”, a declarat directorul executiv al Asociaţiei germane pentru industria de securitate şi apărare (BDSV), Hans-Christoph Atzpodien, pentru DPA.

Industria este pregătită ca partener al Bundeswehr (armata germană) şi poate demara rapid, a adăugat el. „Companiile sunt foarte motivate, mai ales de când unele dintre ele şi-au asumat deja riscuri antreprenoriale”, a subliniat reprezentantul industriei.

Pe lângă acest aşa-numit fond special, este importantă de asemenea o creştere a bugetului regulat de apărare, a afirmat el.

La 27 februarie 2022, pe fondul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, cancelarul Olaf Scholz a anunţat un „punct de cotitură” în care 100 de miliarde de euro vor fi disponibile pentru Bundeswehr.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE