Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

China blochează un comunicat comun al G20 privind Ucraina. Oficialii de la Beijing nu vor să condamne războiul rușilor

Șefii financiari ai G20 nu au reușit să ajungă la un consens cu privire la descrierea războiului din Ucraina, din cauza divergențelor cu China și este probabil ca întâlnirea din India să se încheie fără vreo concluzie, au declarat delegații, potrivit Reuters.

Statele Unite și aliații din grupul G7 au fost fermi în cererile cu privire la comunicatul comun pentru a condamna în mod ferm Rusia pentru invazia vecinului său. Documentului i s-au opus delegațiile ruse și chineze, au spus aceștia.

„Discuțiile sunt mai dificile decât la reuniunile anterioare (ale G20 Finanțe), deoarece războiul continuă. Unele poziții sunt poate mai puțin constructive în anumite chestiuni”, a declarat sâmbătă ministrul spaniol de finanțe Nadia Calviño.

China intervine pentru Rusia

China dorește să atenueze limbajul privind Ucraina în declarația comună a G20 Finanțe, au declarat pentru AFP oficiali familiarizați cu discuțiile.

Potrivit unuia dintre ei, „China nu vrea să condamne războiul” din Ucraina.

Discuțiile pentru a se ajunge la un acord asupra unui termen au durat până la ora 2.00 dimineața (08.30 GMT), a precizat un alt oficial.

Cele trei reuniuni anterioare ale G20 Finanțe de anul trecut, desfășurate sub președinția indoneziană, nu au reușit să producă un comunicat comun. China nu a susținut sau criticat niciodată în mod public ofensiva, dar și-a exprimat în mod repetat sprijinul pentru Moscova în fața sancțiunilor occidentale.

Totodată, India, care prezidează G20 și are legături de lungă durată cu Rusia, nu a condamnat intervenția militară a Moscovei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE