Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Volodimir Zelenski este deschis să se întâlnească cu Xi Jinping după ce China a propus un plan de pace

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că dorește să se întâlnească cu omologul său chinez, Xi Jinping, pentru a discuta despre apelurile Beijingului pentru o încetare a focului și discuții de pace între Rusia și Ucraina.

China susține că are o poziție neutră în războiul care a început cu un an în urmă, dar a refuzat să critice invazia Ucrainei de către Moscova sau chiar să se refere la aceasta drept o invazie. Mai mult decât atât, Beijingul a acuzat aliații occidentali ai Ucrainei că au provocat conflictul și că „au aprins fitilul”, oferind Ucrainei arme defensive, potrivit Euronews.

”Cred că faptul că a început să vorbească China despre Ucraina nu este rău. Dar întrebarea este ce urmează după aceste cuvinte. Întrebarea este care sunt pași și unde vor duce ei. Din câte știu eu, China a respectat din punct de vedere istoric integritatea teritorială și, prin urmare, ar trebui să facă totul pentru ca Federația Rusă să părăsească teritoriul nostru, deoarece în aceasta constă gravitatea suveranității și integrității teritoriale”, a spus Zelenski.

Care a fost poziția Chinei cu privire la război

Într-un document în 12 puncte publicat vineri, Ministerul de Externe al Beijingului și-a subliniat propunerile de a opri luptele din Ucraina. A cerut discuții de pace și ca ambele părți să respecte suveranitatea națională. Declarația nu a cerut însă retragerea trupelor ruse din Ucraina.

Poziția publică a Chinei a avut loc la două zile după ce diplomatul înalt de la Beijing, Wang Yi, a vizitat Moscova pentru a se întâlni cu președintele rus Vladimir Putin și cu ministrul de externe Serghei Lavrov.

Wang a fost întâmpinat cu căldură de Putin, care a spus că țările lor au un interes strategic comun de a sta împreună pe scena mondială.

„Cooperarea pe arena internațională dintre Federația Rusă și Republica Populară Chineză, așa cum am spus în repetate rânduri, este foarte importantă pentru stabilizarea situației internaționale”, a menționat Putin.

Liderii occidentali, sceptici cu privire la planul de pace al Chinei.

Deși salutată de Zelensky, propunerea Beijingului a fost întâmpinată cu o reacție mai caldă din partea aliaților din vest ai Kievului.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că planul nu are „multa credibilitate”, deoarece China „nu a fost capabilă să condamne invazia ilegală a Ucrainei”.

Când i-a fost cerut un comentariu, președintele american Joe Biden a răspuns reporterilor spunând că, dacă Putin „aplaudă [propunerea Beijingului], cum ar putea fi bună?”

Comisia UE a etichetat poziția Chinei drept „selectivă” și greșită, în sensul că a estompat rolurile agresorului și victimei.

Pentru a coincide cu aniversarea unui an de la război, UE a lovit și Moscova cu un nou pachet de sancțiuni , care vizează exporturi UE în valoare de 11 miliarde de euro și pun pe lista neagră propagandiștii către Kremlin.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE