Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UE avertizează China cu privire la furnizarea de arme Rusiei. ”Depășirea liniei roșii ar avea consecințe importante asupra relațiilor economice”

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

Ambasadorul Uniunii Europene la Beijing a lansat un avertisment la adresa Chinei dacă va depăși ”linia roșie” prin furnizarea de arme Rusiei pentru războiul din Ucraina. Jorge Toledo a afirmat că statul chinez are o „responsabilitate specială”, ca unul dintre cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate a Organizației Națiunilor Unite (ONU), relatează publicația South China Morning Post.

Toledo a reiterat astfel mesajul adresat de Josep Borrell, înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate.

”(Furnizarea de arme Rusiei) reprezintă linia roșie pentru noi, iar depășirea acesteia ar avea consecințe importante și asupra relațiilor noastre economice. Dar nu există nicio îndoială în această privință, nu există o astfel de situație, așa că vom continua să colaborăm cu China în prezent", a declarat Toledo, întrebat despre impactul asupra relațiilor bilaterale al poziției Chinei în legătură cu războiul din Ucraina, potrivit sursei citate.

Diplomatul european a evidențiat că, în poziționarea sa față de războiul din Ucraina, Beijingul nu a făcut nicio referire la ”agresor” ceea ce este ”puțin îngrijorător”.

"China un punct de vedere special pentru a susține, apăra și promova aceste valori (ale Cartei ONU) care au fost și sunt încălcate în mod grosolan de către agresor", a declarat Toledo, făcând referire la Moscova, în timpul unei conferințe de presă la Beijing, cu prilejul marcării unui an de la invadarea Ucrainei de către Rusia.

Totodată, Zhanna Leshchynska, șefa misiunii diplomatice a Ucrainei la Beijing, a precizat că autoritățile de la Kiev au considerat că poziția oficială a Chinei, potrivit căreia nu a furnizat arme Rusiei, este una veridică.

„Dacă este neutră, China ar trebui să discute cu ambele părți - atât cu Rusia, cât și Ucraina. Dar, în prezent, observăm că dialoghează mai mult cu Rusia”, a precizat diplomata ucraineană.

Aceste afirmații vin în contextul în care secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că statul chinez ia în considerare să „sprijine” Rusia, inclusiv cu arme și muniție, ceea ce Beijingul a negat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE