Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Volodimir Zelenski: "Ne îndreptăm cu pași mărunți spre pace". WSJ: Germania, Franța și Marea Britanie încurajează ideea discuțiilor cu Rusia

Președintele Volodimir Zelenski și-a exprimat speranța că Ucraina va ieși victorioasă din războiul cu Rusia, precizând că «ne îndreptăm cu pași mărunți spre pace».

24/02/2023 , 20:44

Mesaj pentru începerea tratativelor de pace

Germania, Franța și Marea Britanie văd legăturile mai strânse dintre NATO și Ucraina ca o modalitate de a încuraja Kievul să înceapă discuții de pace cu Rusia, chiar dacă Moscova va continua să ocupe teritoriul ucrainean, au declarat oficiali din cele trei guverne, potrivit Wall Street Journal.

Prim-ministrul Marii Britanii, Rishi Sunak, a prezentat săptămâna trecută un plan pentru un acord care să ofere Ucrainei un acces mult mai larg la echipamente militare avansate, arme și muniții pentru a se apăra după încheierea războiului. El a spus că planul ar trebui să fie pe ordinea de zi a reuniunii anuale a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord din iulie.

De asemenea, liderul de la Kiev a subliniat că este alegerea Rusiei «să oprească acest război» și că Ucraina are nevoie de garanții de securitate.

Volodimir Zelenski a făcut declarații, în cadrul unei conferințe de presă organizate la un an de la invadarea Ucrainei de către Rusia.

"Vom rămâne angajați în lupta noastră. Cred că ne-am făcut temele. Dacă ne vom îndeplini sarcinile, sunt convins că vom avea parte de această victorie.

Sperăm ca acest lucru să se întâmple anul acesta. Avem tot ce ne trebuie. Avem prieteni și diplomație în favoarea noastră.

Nicio țară din lume nu ar putea rezista singură. Probabil că doar SUA ar putea să facă acest lucru", a afirmat președintele Ucrainei.

Zelenski: E alegerea rușilor să oprească acest război

"Ucraina este în acest moment un exemplu. Nu am fi reușit fără ajutorul prietenilor noștri.

Înțelegem ce își dorește Putin de la noi. Este important ca toată lumea să lupte și să-și facă treaba în continuare pentru că vom avea parte de victorie.

Îmi pare foarte rău când avem pierderi umane. Ei, rușii, au făcut atât de multe victime. E alegerea lor să oprească acest război", a mai spus Zelenski.

Volodimir Zelenski, despre posibila încheiere a războiului. ”Ne îndreptăm cu pași mărunți spre pace”

Întrebat cum ar arăta negocierile pentru oprirea războiului, Zelenski a reiterat că „ne îndreptăm cu pași mărunți spre pace”.

”Nu mă gândesc încă la nivel teoretic cum ar putea avea loc aceste negocieri. Ne îndreptăm cu pași mărunți spre pace. Am spus acest lucru la G20. Deja noi am discutat cu prietenii noștri

Ocupația rusă de la centrala Zaporojie sau blocarea porturilor au creat o problemă economică pentru noi.

Următorul nostru pas ar fi să angajăm cât mai multe țări la summitul de pace. Doresc în acest moment să avem parte de colaborarea a cât mai multor parteneri la nivel internațional.

Astfel, sper că vom avea reprezentați de partea africană. Mi-ar plăcea să avem parteneri din China să participe la acest summit.

Să arătăm lumii întregi că trebuie respectată Carta ONU. Cred în continuare în soluția diplomatică, dar pentru a ajunge acolo trebuie să îndeplinim anumite puncte”, a mai precizat Zelenski.

Ucraina vrea înființarea unui tribunal sub egida ONU. ”Să judece Rusia pentru crime de război”

De asemenea, Volodimir Zelenski a afirmat că vrea înființarea unui tribunal internațional sub egida ONU pentru ca Rusia să fie judecată pentru comiterea de crime de război.

”Cu privire la instituții, despre Tribunal, totul începe de la unitatea politică. Un prim organism la care vreau să mă refer este ONU.

Noi sprijinim înființarea unui tribunal care să se afle sub egida ONU și care să judece Rusia pentru crime de război.

Lucrăm la un mecanism care să compenseze toate pagubele provocate de Rusia. Este un efort major care are loc în acest moment.

Am vorbit cu secretarul Apărării din SUA. Toată lumea lucrează intens pentru a se înființa un Tribunal”, a mai precizat liderul de la Kiev.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE