Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Comisia Europeană elaborează cadrul legal pentru confiscarea activelor rusești și folosirea lor pentru reconstrucția Ucrainei

Comisia Europeană lucrează la cadrul legal pentru confiscarea activelor ruseşti îngheţate, în urma sancţiunilor impuse Rusiei după ce aceasta a atacat Ucraina cu un an în urmă, şi folosirea acestor fonduri pentru reconstrucţia Ucrainei, a anunţat vineri la Sofia vicepreşedintele Comisiei pentru afaceri economice, comisarul Valdis Dombrovskis, transmite agenţia EFE.

"Lucrăm la soluţii legale în vederea folosirii activelor ruseşti confiscate pentru reconstrucţia Ucrainei (...) Sancţiunile noastre sunt foarte puternice şi contribuie la o recesiune economică susţinută în Rusia", a spus comisarul european.

"Dar eficacitatea lor depinde de asemenea de cum sunt aplicate", a indicat el.

Potrivit Fondului Monetar Internaţional (FMI), sub efectul sancţiunilor internaţionale PIB-ul Rusiei a scăzut anul trecut cu 2,2%, dar şi-ar putea reveni anul acesta.

În urma acestor sancţiuni impuse Rusiei, active în valoare de aproape 19 miliarde de euro ale oligarhilor ruşi au fost îngheţate în UE, iar statele occidentale şi partenerii lor din G7 (UE, SUA, Regatul Unit, Canada şi Japonia) au blocat accesul Rusiei la circa 300 de miliarde de dolari din rezervele sale valutare sau în aur, măsură descrisă de Moscova drept un ''furt''.

Ce spune legislația actuală a UE despre confiscarea activelor înghețate

Legislaţia europeană nu permite confiscarea activelor îngheţate decât atunci când acestea au fost obţinute în urma comiterii unui delict, astfel că acum Bruxellesul caută o bază legală care să-i permită confiscarea bunurilor financiare şi de altă natură ale Rusiei aflate în statele UE. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE