Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rezoluția ONU, la un an de război. Proiectul susținut de 60 de țări are caracter simbolic

Adunarea Generală a ONU va analiza o rezoluție pentru încetarea conflictului, chiar în ziua în care se împlinește un an de război în Ucraina.

Proiectul de rezoluţie, obţinut de agenția Associated Press, pledează pentru o pace care să asigure „suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială” a Ucrainei.

În deschiderea sesiunii, secretarul general al Organizației a ținut să sublinieze cât de mari sunt riscurile utilizării armelor nucleare. Asta, mai ales după „ameninţările implicite” din ultimele zile.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că invazia Rusiei în Ucraina este „un afront la adresa conștiinței noastre colective”, „o încălcare a dreptului internațional”. Cuvintele sale au marcat începutul unei dezbateri în cadrul Adunării Generale care vizează obținerea unui sprijin larg pentru o rezoluție privind „o pace dreaptă și durabilă”.

”Ziua în care este marcat un an de la invazia Rusiei în Ucraina este un punct de reper sumbru – pentru poporul ucrainean și pentru comunitatea internațională. Această invazie este un afront la adresa conștiinței noastre colective... Iar impactul se resimte mult dincolo de Ucraina”, a declarat Antonio Guterres, secretarul general al ONU.

Ce spune ministrul ucrainean de Externe

„Nu există nicio altă țară din lume care să dorească pacea la fel de mult ca Ucraina. Nu ne-am dorit niciodată război. Nu am plănuit niciodată să atacăm pe nimeni. Trupele noastre nu se află pe pământul nimănui.”, a spus Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe.

Proiectul de rezoluție este susținut de aproximativ 60 de țări. Rezoluția Adunării Generale a ONU cere încetarea ostilităților, dar este doar simbolică. Textul care „subliniază necesitatea de a opri ostilitățile și reafirmă angajamentul ONU față de suveranitatea și independența Ucrainei”, rămâne un gest simbolic.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE