Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Comisia ONU care se ocupă de crimele de război din Ucraina nu poate stabili încă o vinovăție clară

Comisia ONU care anchetează faptele comise împotriva civililor în Ucraina nu poate stabili încă o vinovăție clară. Și asta chiar dacă la Bucea sunt semne că s-au comis crime de război. La capătul unei săptămâni de investigații în teren, anchetatorii spun că prea multe investigații ar putea traumatiza și mai mult victimele și chiar riscă să se suprapună.

Prudența obligă. După ce a vizitat mai multe localități ucrainene, Comisia ONU care investighează încălcările drepturilor omului în urma invaziei ruse a arătat clar că există semne serioase de vinovăție.

Ce spune președintele Comisiei de anchetă a ONU

Erik Mose, președintele Comisiei de anchetă a ONU cu privire la încălcările drepturilor omului și a dreptului umanitar în Ucraina: „În acest stadiu, nu suntem în măsură să tragem concluzii sau să ne pronunțăm cu privire la chestiunile legate de responsabilitatea juridică asupra evenimentelor."

Informațiile culese din localități precum Bucea, unde au fost găsite mai multe gropi comune, susțin existența unor încălcări grave, care pot fi catalogate drept crime de război și crime împotriva umanității.

Erik Mose, președintele Comisiei de anchetă a ONU cu privire la încălcările drepturilor omului și a dreptului umanitar în Ucraina: „În ce privește Bucea, există dovezi care pot duce la concluzia finală că aceste două seturi de legi au fost încălcate. Vă rugăm să înțelegeți că nu este vorba de niciun fel de ezitare sau de orice altceva. Acesta lucru se întâmplă pur și simplu pentru că trebuie să mergem pas cu pas și trebuie să culegem cât mai multe informații.”

Comisia ONU va continua să strângă dovezi pentru a stabili cine ce responsabilitate poartă și asta pentru a oferi un prim set de informații Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU în septembrie și a pregăti un raport final până în martie 2023. Procurorii ucraineni au identificat peste 15.000 de presupuse crime de război, iar poliția a descoperit deja în gropi comune peste 12.000 de corpuri ale unor civili.

Acuze dure din partea ambasadorului rus la ONU

Acuze dure din partea ambasadorului rus la Organizația Națiunilor Unite. Trimisul Kremlinului acuză Occidentul că are mâinile pătate cu sângele civililor, pentru că a livrat arme armatei ucrainene. Deocamdată nici SUA, nici partea ucraineană nu au reacționat la aceste declarații.

Vasili Nebenzia, ambasadorul Rusiei la ONU: „Pe 1 iunie, subsecretarul american al Apărării a spus că SUA au trimis în Ucraina 108 obuziere M777 și 220.000 de cartușe de artilerie de 155 de milimetri. Aceste arme cu rază lungă de acțiune au permis armatei ucrainene să lovească dincolo de linia frontului, în zone rezidențiale unde nu sunt militari. Și acum aceste arme occidentale ucid oameni nevinovați. Aș dori să le transmit țărilor occidentale care furnizează arme Ucrainei: aveți sângele civililor pe mâini. Tragedia din Donețk arată încă o dată că duceți un război proxy cu Rusia. Luptați cu ajutorul ucrainenilor până la ultimul ucrainean."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE