Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sondaj IRES: Peste jumătate dintre români își doresc ca țara noastră să sprijine Ucraina în război

Peste jumătate dintre români își doresc ca țara noastră să sprijine Ucraina în război. Datele apar într-un sondaj IRES, realizat la împlinirea unui an de la începutul războiului din Ucraina.

Circa 3 din 4 români declară că le este teamă de faptul că și România va fi invadată de armata rusă, iar 62% dintre români spun că își doresc ca România să sprijine Ucraina în războiul aflat în desfășurare și doar 36% declară că nu vor acest lucru.

Românii se tem că ar putea fi ținta rușilor

Același studiu scoate la iveală și faptul că trei sferturi dintre români se tem că România ar putea fi ținta invaziei soldaților ruși

Întrebați dacă se simt în pericol în contextul războiului din țara vecină, 12% dintre români spun că au și acum acest sentiment de nesiguranța în propria lor țară, iar 15% dintre cei intervievați declară că s-au simțit în pericol doar la începutul conflictului din statul vecin.

Totuși, cei mai mulți români se simt protejați de faptul că țara lor este membră a NATO - 8 din 10 respondeți cred că Alianța este capabilă să facă față unui atac al Rusiei asupra oricărui stat membru.

Ce cred românii despre pregătirea militară a țării

Când vine vorba despre pregătirea României în fața unei confruntări armate, doar 12% dintre cei care au răspuns la acest studiu cred că țara este pregătită. Circa 38% sunt de părere că România este mai degrabă nepregătită, iar mai mult de un sfert spun despre țara lor că nu este deloc pregătită pentru o astfel de provocare.

Sondajul IRES a fost realizat telefonic pe un eșantion de 1.353 de persoane în perioada 30 ianuarie - 3 februarie.

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE