Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia va furniza mercenarilor Wagner mai multe arme și muniție, pentru a-i ține pe front

Evgheni Prigojin, liderul grupului de mercenari Wagner a declarat că Moscova a "promis" mai multe muniții și arme pentru a continua lupta în orașul ucrainean Bahmut, potrivit Euronews.

Într-un mesaj audio difuzat duminică, Evgheni Prigojin a anunțat că nu-și mai retrage trupele din zona Bahmut, după ce a obținut o promisiune din partea guvernului.

Noaptea trecută am primit ordinul de a lupta (...). Ei promit să ne dea toate munițiile și armele de care avem nevoie pentru a continua operațiunile.

-Evgheni Prigojin, șeful Wagner

"Suntem asigurați că tot ceea ce este necesar va fi furnizat pe flancurile noastre (n. red. din jurul Bahmut), astfel încât inamicul să nu pătrundă și ni se spune că putem acționa în Artiomovsk (n. red. numele sovietic al orașului Bahmut) așa cum considerăm necesar", a adăugat el.

Wagner vs armata rusă

Într-un mesaj video publicat vineri, Prigojin a criticat conducerea armatei ruse și a promis că își va retrage trupele din Bahmut, epicentrul luptelor din Ucraina, dacă nu vor primi mai mult sprijin.

De asemenea, el a acuzat înaltul comandament că este responsabil pentru că "zeci de mii" de ruși au fost uciși și răniți în Ucraina, în timp ce se anunță amenințarea unei contraofensive ucrainene susținute de arme furnizate de Occident.

Oligarhul i-a cerut apoi sâmbătă ministrului rus al Apărării să predea operațiunile Bahmut trupelor cecene conduse de Ramzan Kadîrov.

"Vă cer să emiteți un ordin de luptă privind transferul, înainte de miezul nopții de 10 mai, a pozițiilor grupului Wagner către unitățile batalionului Akhmat din localitatea Bahmut și din împrejurimi", a declarat Evgheni Prigojin într-o scrisoare publicată de biroul său de presă și adresată ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu.

Șeful Wagner a precizat că face această cerere "din cauza unei lungi lipse de muniție", acuzând statul major că i-a furnizat din octombrie doar 32% din muniția solicitată.

Cine va lua deciziile operațiunilor grupului Wagner

Bahmut are o valoare strategică limitată, dar a căpătat o mare greutate simbolică odată cu durata și violența fără precedent a luptelor.

Trupele lui Wagner au lansat mai multe atacuri violente asupra orașului, transformat într-un câmp de ruine și controlat, potrivit Moscovei, în proporție de peste 90% de forțele ruse.

Prigojin a adăugat duminică că generalul Serghei Surovikin va lua de acum înainte "toate deciziile privind operațiunile militare din Wagner în cooperare cu Ministerul rus al Apărării".

"El este singura persoană cu stele de general de armată care știe să lupte", a spus Prigojin.

Generalul Surovikin, cunoscut ca fiind nemilos, a fost numit comandant al forțelor rusești din Ucraina în octombrie, spre satisfacția lui Evgheni Prigojin, și a coordonat retragerea armatei ruse din orașul Herson.

Dar el a fost înlocuit în ianuarie cu generalul Valery Guerasimov, șeful de stat major al armatei, care este criticat în mod regulat de șeful lui Wagner.

Ce ar însemna implicarea cecenilor

Pe serviciul de mesagerie Telegram, liderul cecen Ramzan Kadîrov a răspuns la comentariile lui Prigozhin spunând că luptătorii săi sunt gata să ocupe pozițiile rusești din Bahmut dacă grupul Wagner își retrage într-adevăr unitățile.

"Luptătorii noștri sunt pregătiți să se deplaseze și să ocupe orașul. Ar dura câteva ore", a declarat Ramzan Kadîrov, indicând că trupele sale au luptat deja alături de cele ale lui Wagner în orașele ucrainene Popasna, Severodonețk și Lysychansk, pe care Rusia le-a cucerit.

Dacă vor fi desfășurați, luptătorii lui Kadîrov ar putea să se confrunte cu o altă grupare cecenă care luptă pentru partea ucraineană, Batalionul Șeic Mansur.

Grupul de voluntari s-a alăturat luptei în speranța de a asigura libertatea Ucrainei și de a se răzbuna pentru acțiunile din trecut pe care Rusia le-a întreprins împotriva familiilor și a patriei lor din Cecenia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE