Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce spun experții occidentali despre viitoarea contraofensivă ucraineană: Ar putea avea loc la începutul verii sau în toamnă

Armata ucraineană vorbește încă de la sfârșitul anului trecut despre planurile pentru o contraofensivă majoră.

Documentele Pentagonului, care au fost distribuite pe rețelele de socializare, au indicat că ofensiva era planificată să înceapă la 30 aprilie, potrivit euronews.com.

La sfârșitul lunii martie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a remarcat că forțele armate ucrainene nu erau încă pregătite pentru operațiuni de amploare. Iar prim-ministrul Denis Şmîhal a indicat la mijlocul lunii aprilie că o contraofensivă ar putea fi așteptată în vară.

Când va începe operațiunea?

Experții occidentali sunt mai înclinați spre poziția premierului: începutul verii sau chiar toamna târziu.

"Ei doresc condiții meteorologice bune pentru a putea desfășura operațiuni de manevră ofensivă.

Vor încerca să genereze și să își susțină propriile forțe, dar vor încerca, de asemenea, să devanseze eforturile rușilor de a săpa și de a-și fortifica poziția. Așa că se vor strădui să echilibreze aceste trei lucruri. Și cred că oportunitatea este în următoarele una-două luni. Deci aprilie, mai, până la începutul lui iunie", a declarat Robert Cullum, lector în studii de apărare la King's College din Londra.

Dar chiar și înainte de asta, nu există nicio îndoială că Forțele Armate ale Ucrainei vor efectua recunoașteri pe câmpul de luptă și operațiuni la scară limitată pentru a identifica punctele slabe ale apărării rusești.

Posibile planuri ale Kievului

Politicienii și oficialii militari ucraineni spun că obiectivul final ar trebui să fie eliberarea întregului teritoriu ucrainean, inclusiv a Crimeii anexate și a teritoriului republicilor separatiste din estul țării. Dar este puțin probabil ca acest lucru să fie realizat într-o singură operațiune în viitorul apropiat.

Cea mai evidentă țintă a unei ofensive ucrainene, potrivit experților, ar putea fi o lovitură în direcția Mării Azov, în regiunea Zaporojie, în jurul orașului Melitopol.

Acest lucru ar putea împărți teritoriile ocupate în două, ar putea tăia rutele terestre către Crimeea și regiunea Herson și ar permite artileriei să bombardeze peninsula Crimeea, baza navală din Sevastopol și podul Crimeei. Acesta este scenariul cel mai des discutat atât de politicieni, cât și de militari și experți.

Dar problema aici pentru Kiev este că această direcție de atac este evidentă și pentru Moscova. S-a raportat în repetate rânduri că trupele rusești își consolidează serios pozițiile în regiune.

"Problema este atunci disponibilitatea forțelor, pentru că ei au atunci două flancuri deschise, unul în vest spre Crimeea, unul în est spre Donbas, și trebuie să acopere aceste două flancuri deschise împotriva contraatacurilor rusești împotriva ambelor părți.

Deci, cu cât se adâncesc mai mult, cu atât vor avea nevoie de mai multe forțe pentru a acoperi doar flancurile și a împinge ofensiva înainte, ceea ce ar putea să-i încetinească. Ar putea, de asemenea, să înghită un număr considerabil de resurse", a declarat Gustav Gressel, cercetător senior în cadrul Consiliului European pentru Relații Externe.

Experții consideră că un obiectiv mai realist pentru Kiev ar fi să avanseze 30 de kilometri în zona Melitopol, astfel încât rutele de aprovizionare rusești să se afle în raza de acțiune a artileriei ucrainene.

Flancuri: Herson și Luhansk

Vizita lui Vladimir Putin în regiunile ocupate Herson și Luhansk, anunțată la 18 aprilie, este legată de asemenea de mulți experți de pregătirea apărării în aceste direcții, flancurile grupării ruse.

În cazul unei ofensive în aceste direcții, Kievul va trebui să se preocupe mai puțin de securizarea flancurilor sale, dar în fiecare caz există și dezavantaje.

În regiunea Luhansk, orașele Kremeneț, Svatove, Severodonețk și Lisiciansk ar putea fi țintele loviturilor ucrainene. Luptele din această zonă se desfășoară de mult timp cu rezultate diferite. Cu toate acestea, terenul de acolo este împădurit și accidentat. Echipamentele grele occidentale ar fi dificil de folosit în aceste condiții.

O ofensivă în regiunea Herson ar putea fi cea mai scurtă rută spre Crimeea pentru trupele ucrainene. Dar, pentru a face acest lucru, ar trebui să traverseze râul Nipru.

Cel mai dificil aspect, potrivit experților, nu va fi operațiunea de formație în sine, ci necesitatea de a păstra și de a menține punctele de trecere și podurile - care vor deveni, fără îndoială, ținte pentru aviația rusă și rachetele tactice. Loviturile rusești împotriva acestora ar putea tăia și izola gruparea ucraineană care avansează.

Superioritate aeriană și de artilerie

În teorie, un factor important în succesul unei ofensive ar trebui să fie superioritatea aeriană. Gruparea care avansează, precum și liniile sale de aprovizionare, trebuie să fie protejate în timpul operațiunii.

Kievul a vorbit în repetate rânduri despre o lipsă de avioane de luptă și de apărare aeriană. Dacă e să dăm crezare acelorași documente ale Pentagonului apărute online, Ucraina va rămâne fără rachete pentru sistemele "sovietice" de apărare aeriană cu rază lungă și medie de acțiune până în luna mai, asta dacă vor fi folosite în ritmul actual, chiar și fără a lua în considerare o posibilă ofensivă.

Dar aici este vorba despre protecția împotriva atacurilor rusești asupra orașelor. Pentru front, potrivit experților, nu este o problemă atât de gravă.

"Da, nu au superioritate aeriană, ceea ce nu este, desigur, ideal. Dar, pe de altă parte, cea mai mare parte a recunoașterii lor nu se face cu avioane. Și, de asemenea, cea mai mare parte a misiunilor lor de atac nu sunt efectuate cu avioane, așa cum se face în NATO. Se face cu artileria, la fel ca în armata rusă", a declarat Gustav Gressel.

"A fost un război foarte intensiv din punct de vedere al artileriei.Ambele părți au folosit artileria și muniția de artilerie în cantități enorme, atât în atac, cât și în apărare. Așadar, o altă problemă pe care trebuie să o depășească este aprovizionarea cu muniție de artilerie, care este un factor cheie al succesului militar în acest război", a declarat Robert Cullum.

Scurgerile de informații de la Pentagon

Pe partea de informații, Kievul are avantajul de a avea acces la informații ale SUA și NATO, precum și la informații de la gherilele din teritoriile ocupate.

Cu toate acestea, scurgerile de documente secrete ale Pentagonului ar putea fi un dezavantaj pentru Kiev.

"Punctul de vedere american este că rușii știu acum cât de adânc și cu ce mijloace pot privi serviciile de informații americane în planificarea rusă și în structura rusă de comandă și control și ar putea să-și ajusteze, de exemplu, codurile sau criptarea pentru a împiedica acest lucru

Dacă acest lucru se întâmplă și dacă serviciile de informații occidentale într-un moment de contraofensivă sunt mai puțin precise decât erau înainte, ar fi un lucru rău pentru ucraineni", a declarat Gustav Gressel.

Cum poate Rusia să contracareze atacurile ucrainene

Potrivit serviciilor de informații occidentale, Rusia fortifică aproape întreaga linie de front de pe teritoriul ucrainean, pe o lungime de aproximativ 800 km. Aceste fâșii, potrivit rapoartelor mass-media, constau în mai multe linii de tranșee antitanc, tranșee, sârmă ghimpată, obstacole și tot felul de puncte de tragere fortificate.

Calitatea acestor bariere a fost pusă sub semnul întrebării de experții occidentali. Cu toate acestea, chiar și în această formă, ele vor reprezenta un obstacol serios pentru atacatori dacă nu dispun de suficient sprijin de artilerie.

Apărare nucleară

În ultimele luni, Kremlinul a recurs din ce în ce mai mult la retorica nucleară, iar la sfârșitul lunii martie a fost luată decizia de a amplasa arme nucleare rusești pe teritoriul Belarusului. Experții se îndoiesc că Rusia ar recurge la un atac nuclear dacă împingerea ucraineană se va dovedi un succes.

Va decide Kremlinul să folosească arme nucleare dacă ofensiva ucraineană va avea succes?

"Putin se va gândi cu siguranță de două sau trei ori. Ca să fiu sincer, nu cred că o va face pentru nicio regiune, poate cu excepția Crimeii, pentru că prețul este foarte mare și rețeta succesului este îndoielnică", a declarat Gustave Gressel.

Va aduce contraofensiva un rezultat decisiv?

Politicienii ucraineni susțin periodic că o contraofensivă decisivă în primăvară și vară ar putea duce la încheierea războiului înainte de sfârșitul anului. Experții occidentali sunt foarte prudenți în această privință.

"Dacă au obținut un succes semnificativ, și cred că va fi așa, vor fi în măsură să-i forțeze pe ruși să se așeze la masa negocierilor și poate să obțină un anumit tip de concesii, în special dacă Crimeea este amenințată.

Putin chiar nu va dori să piardă Crimeea, deoarece este un simbol al succesului regimului său. Dacă ucrainenii nu au obținut prea multe succese, atunci cred că se vor confrunta cu mult mai multă presiune din partea aliaților lor, care sunt într-adevăr la limita a ceea ce sunt dispuși să ofere în ceea ce privește asistența și echipamentele. Și astfel, Ucraina se va confrunta probabil cu mult mai multă presiune pentru a găsi un fel de încetare a focului", a declarat Robert Cullum.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE