Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Refugiații ucraineni nu și-au primit banii de la Guvern de 4 luni. Actorul Mihai Călin: Mi se pare că sunt foarte multe persoane vulnerabile care nu vor putea rezista

Publicat de: Euronews

Proprietarii care au în chirie refugiați ucraineni nu au mai primit bani de la stat de aproape 4 luni. Potrivit programului 50/20, fiecare proprietar care a găzduit ucraineni a primit de la stat câte 50 de lei pe zi pentru chirie și alți 20 de lei pentru hrană. Acest program nu va mai funcționa de la 1 mai.

Proprietarii locuințelor în care sunt găzduiți refugiați sunt acum puși în fața unei situații complicate: fie le spun ucrainenilor să plece, fie îi ajută pe aceștia, fără să le ceară bani.

Actorul Mihai Călin, care găzduiește două familii de ucraineni, de mai bine de un an, a vorbit în direct la Euronews România despre dificultățile pe care le-a întâmpinat în încercarea de a ajuta persoanele din Ucraina care au rămas fără adăpost.

”Una dintre familii eu o țin, pentru că pot să-mi permit acest lucru, cu toate că eu personal am o gaură de 20 de mii de lei. Dar nu asta e problema. Cei mai mulți nu-și permit acest lucru. Mulți, care au făcut un business din asta, văzând că nu-și mai primesc banii, deci tranziția către noul program nu e făcută în mod predictibil, pur și simplu îi evacuează. Eu îi păstrez. Una dintre familii a decis să plece înapoi în Ucraina, la Kiev, cu toate că sunt sirene, în continuare, în fiecare zi. Pentru că sunt foarte stresați și într-o nesiguranță absolută. S-a dat noul OUG și peste 10 zile va intra în vigoare, fără hotărâre de guvern. Nu se știe ce se schimbă, cum se schimbă, dacă s-ar plăti măcar luna ianuarie acum, până la sfârșitul lunii și apoi, în 2 săptămâni, și luna februarie eu sunt convins că foarte mulți dintre români, văzând un semnal pozitiv de la Guvern, i-ar păstra în continuare în cazare”, a spus actorul.

Cum se descurcă familiile de ucraineni fără bani

Mihai Călin, actor: ”Sunt 5 persoane. O familie de 3 persoane o găzduiesc de mai bine de un an și cea de-a doua, de 6 luni. Eu, ca și mulți alții, am împărțit cu ei banii veniți pe programul 50/20, în afară de chirie și utilități, pentru că de banii de cazare rămân mulți bani care, în afară de mâncare, de fapt, li se cuvin refugiaților. Problema gravă a incompetenței Guvernului, dacă nu cumva a lipsei de interes care mi s-ar părea și mai gravă, este că programul 50/20 nu i-a ajutat cu adevărat pe refugiați și se cunoaște cu adevărat la nivelul Guvernului de cel puțin 7-8 luni”.

Un business profitabil

Potrivit actorului, unii proprietari români, care au găzduit familii de refugiați ucraineni, au profitat de pe urma programului 50/20 și au păstrat banii pentru ei, în loc ca sumele să ajungă la adevărații beneficiari, adică la ucraineni.

”Am un prieten care plătește chirie pentru 6 familii. A trimis petiții multiple la MAI, la SGG și la ISU. Doamna Mădălina Turza, secretar de stat, s-a ocupat de asta, domnul Raed Arafat știe foarte bine problema că banii sunt luați de români, nu de ucraineni. În felul acesta, foarte mulți români au transformat acest program într-un business extrem de profitabil. Un apartament de două camere, de exemplu, din București, care pe piața liberă se poate închiria cu 400 de euro, neimpozabili în cazul de față, cazând 4 persoane, ca să nu spun că mulți cazează 5 persoane în 2 camere, în felul acesta proprietarul ia 1.200 de euro pe un apartament cu 2 camere sau chiar 1.500 de euro. Pentru 3 camere se luau 1.800 de euro. Proprietarii luau banii și le dădeau numai 20 de lei de persoană ucrainenilor. A fost stupid”, a mai spus actorul.

În locul programului 50/20, guvernul trebuie să vină cu o hotărâre care să definească modul în care vor fi ajutați în continuare refugiații, după 1 mai.

Cum este văzut noul regulament

Mihai Călin: ”Mi se pare că sunt foarte multe persoane vulnerabile care nu vor putea rezista. Nu se spune nimic de persoanele în vârstă, care e sistemul să-și caute de lucru. Femeile pe care eu le găzduiesc în două apartamente au și o fetiță de 10 ani. Dimineața fac online școala, după-amiaza se duc la școală fizic, în clasele ucrainene. Nu pot decât un part-time. Vorbesc foarte puțini limba engleză. Este total inflexibil programul. Trebuia venit cu un program deștept, de multe luni de zile, cu flexibil și predictibil, cu mult înainte de a schimba programul. Acum este extrem de stresant. Plus că banii din urmă... este strigător la cer. Ei nu și-au primit banii de mâncare de 3 luni și jumătate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE