Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraineni somați să plece din apartamentele de la mare. Proprietarii susțin că nu mai pot acoperi cheltuielile de cazare

Zeci de refugiați ucraineni cazați în zona Mamaia Nord - Năvodari au protestat în stradă, după ce unii proprietari de apartamente de la malul mării le-au cerut să își găsească un nou loc de cazare. Argumentul adus de proprietari a fost că nu mai pot susține cheltuielile. În prezent statul român plătește 50 de lei pe zi pentru cazarea unui refugiat și 20 de lei pentru mâncare. Banii sunt primiți de proprietar.

Claudiu Matei, reprezentant dezvoltator imobiliar: ”Au fost cheltuieli foarte mari așa încât de două săptămâni le spunem să își găsească cazare.”

Reporter: ”Care ar fi ultima zi când îi mai țineți aici (pe cetățenii ucraineni - n.r.)?”

Claudiu Matei, reprezentant dezvoltator imobiliar: ”Sfârșitul lunii martie. Nu avem ce să facem. Sunt și niste cheltuitori mari adică stau cu geamul deschis cu 30 de grade pe centrală. Din păcate, nu putem să îi susținem financiar să stea.”

În județul Constanța, sunt 10.000 de refugiați ucrainei. Cei mai mulți dintre ei sunt în orașul Constanța, dar și în Mamaia Nord și în Năvodari.

Ce ajutoare primesc ucrainenii de la statul român

În prezent, statul român oferă 20 de lei pe zi pentru mâncarea și 50 de lei pe zi pentru cazarea refugiaților ucrainei. Sumele ajung la proprietarii locuințelor care îi găzduiesc. Un proiect de ordonanță de urgență prevede, însă, ca refugiaţii ucraineni să primească, personal, 2.000 lei pe lună, pe familie, pentru acoperirea cheltuielilor de cazare. Banii vor fi primiți doar dacă refugiații se vor angaja și își vor înscrie copiii la o școală din România.

Anul trecut, statul român a plătit peste 106 milioane de euro pentru programul de sprijin al refugiaţilor din Ucraina. Adică a cheltuit peste 352.000 de euro zilnic, potrivit Guvernului.

Țările care găzduiesc refugiați ucraineni au început să reducă din ajutoarele acordate acestora încă din vara anului trecut. Cehia, de pildă, a stabilit, acum mai bine de jumătate de an, ca doar refugiații ucrainei care se cazează și se hrănesc prin propriile forțe să mai primească o alocație lunară de aproximativ 200 de euro. Iar Polonia a suspendat, la 1 iulie 2022, ajutorul de aproximativ nouă euro pe zi dat celor care adăpostesc refugiați ucraineni.

Un proprietar care găzduiește acum doi ucraineni într-o garsonieră la malul mării, primește 100 de lei pe zi. Dacă ar închiria garsoniera în sezonul estival ar primi în jur de 100 de euro pe zi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE