Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Unul din patru copii din UE este expus riscului de sărăcie. În România se înregistrează cel mai mare procent

Numărul copiilor aduși în pragul sărăciei în Uniunea Europeană a crescut cu 200.000 în 2021, ajungând la 19,6 milioane, potrivit unui raport realizat de Salvați Copiii.

Un raport al ONG-ului publicat marți afirmă că unul din patru copii din blocul comunitar se afla în pragul sărăciei și al excluziunii sociale la sfârșitul anului 2021, din cauza unei combinații de factori, inclusiv costul vieții, criza climatică și pandemia COVID-19, care a dus la o pierdere de venituri pentru multe familii, potrivit Euronews.com.

Eric Großhaus, manager de advocacy pentru sărăcie infantilă și inegalitate socială la Save the Children Germania, a descris cifra ca fiind "devastatoare" și a îndemnat Germania, țară în care se află peste 10% dintre copiii care trăiesc în sărăcie în UE, "să își respecte în sfârșit promisiunile de a combate sărăcia infantilă".

Țara cu cei mai săraci copii

România a înregistrat cel mai mare procent de copii expuși riscului de sărăcie, cu 41,5%, urmată de Spania cu 33,4%. Între timp, Finlanda și Slovenia au avut cele mai mici procente, cu rate scăzute la adolescenți.

Este probabil ca situația din unele țări pentru care ONG-ul a colectat date mai recente să fi devenit mai sumbră din cauza invaziei Rusiei în Ucraina și a consecințelor negative pe care aceasta le-a avut asupra prețurilor la alimente și energie.

În România, riscul de sărăcie sau de excluziune socială este mult mai mare în zonele rurale decât în mediul urban. În 2021, rata a fost de 16,1% în orașele mari, 30,7% în urbanul mic și suburbii și 50,1% în zonele rurale. Una din 10 familii nu și-a putut permite să își încălzească locuința în mod corespunzător în 2021 și aproape una din cinci nu și-a putut permite o masă hrănitoare.

40% dintre gospodăriile din România, de exemplu, au avut parte de scăderi ale veniturilor în 2022 față de anul precedent, iar cheltuielile acestora au crescut cu 98%, potrivit ONG-ului.

Majoritatea gospodăriilor au fost nevoite să cheltuiască mai mult pentru utilități, alimente, îngrijiri medicale și educație (transport la școală, rechizite și cărți). Gospodăriile consideră că trebuie să facă reduceri semnificative. Jumătate vor economisi bani de la utilități și hrană, ceea ce reprezintă un risc pentru bunăstarea copiilor.

Copiii proveniți din familii de migranți, refugiați, solicitanți de azil, copii fără acte și neînsoțiți sunt printre cei mai afectați. De asemenea, sunt expuși riscului și copiii din familiile monoparentale, familiile numeroase defavorizate, copiii cu dizabilități și copiii aparținând minorităților etnice.

Garanția europeană pentru copii

Organizația Salvați Copiii a declarat că vede speranța în punerea în aplicare a Garanției europene pentru copii pentru prevenirea și combaterea excluziunii sociale prin garantarea accesului efectiv al copiilor la un set de servicii cheie, inclusiv educație și îngrijire gratuită în primii ani de viață, educație gratuită, asistență medicală gratuită, alimentație sănătoasă și locuințe adecvate.

Propunerea a fost introdusă de Comisie în 2019, Consiliul urmând să adopte recomandarea propusă în iunie 2021. Cu toate acestea, doar 19 dintre cele 27 de state membre ale blocului comunitar au prezentat planul național de acțiune pe care trebuiau să îl prezinte până la jumătatea lunii martie 2022.

"Garanția europeană pentru copii deține cheia pentru a aborda inegalitatea în creștere și pentru a oferi un viitor mai bun pentru milioane de copii. Guvernele trebuie să se asigure că exploatează pe deplin acest cadru anti-pauperare a copiilor, care apare o dată la o generație, și că folosesc planurile naționale de acțiune pentru a-l pune în aplicare în mod corect", a declarat directorul Salvați Copiii Europa într-un comunicat.

"Acum este momentul pentru decizii îndrăznețe și finanțare strategică pentru a extinde rapid protecția și a atenua căderea crizelor pentru generațiile actuale și viitoare de copii", a adăugat ea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE