Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România dă aproape jumătate din numărul de mame minore din UE - studiu Salvați Copiii

45% dintre nașterile înregistrate în rândul fetelor cu vârste mai mici de 15 ani din Uniunea Europeană provin din România, arată un studiu realizat de organizația Salvați Copiii.

„În anul 2020, 731 de fete cu vârsta sub 15 ani au devenit mame, în top fiind judeţele Mureş (63 de mame cu vârsta sub 15 ani), Bihor şi Dolj (52) şi Braşov (40).

Totodată, două din 10 mame adolescente au mai mult de un copil, iar 32% dintre acestea afirmă că mama lor era minoră când le-a născut, potrivit celei mai recente anchete realizate de Salvaţi Copiii România. Statistica arată că unul din zece nou-născuţi din România provine din mame adolescente, ceea ce creşte exponenţial riscul de prematuritate şi de mortalitate infantilă", au precizat reprezentanții organizației Salvaţi Copiii.

Cele mai multe dintre localitățile din România nu au medic de familie

De asemenea, datele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor Medicilor de Familie relevă că 53% din localităţile din România nu au deloc medic de familie sau nu au suficienţi medici de familie. Din acest motiv, multe dintre gravidele din zonele rurale defavorizate recurg la automedicație în timpul sarcinii și nu ajung la medic pentru a fi monitorizate și luate în evidență. Ele ajung să fie consultate abia în momentul în care starea lor se înrăutățește, notează sursa citată.

Cât despre distribuția pe județe a nașterilor la mame cu vârsta sub 15 ani, datele Institutului Național de Statistică pentru 2020 arată că pe primele locuri se află Mureş (63 de mame cu vârsta sub 15 ani), Bihor (52) şi Dolj (52), urmate de Braşov (40), Argeş (29), Sibiu (28), Bacău (26), Constanţa (24), Satu Mare (23), Dâmboviţa (22 de fete sub 15 ani au devenit mame în 2020).

Majoritatea mamelor minore nu au folosit anticoncepționale

Potrivit Salvați Copiii, 85% dintre mamele și gravidele cu vârsta sub 18 ani nu mai merg la școală. Cele mai multe renunță la mai meargă la cursuri înainte de sarcină. Mai mult, una din 10 mame sau gravide minore nu a fost niciodată la şcoală, iar 75% dintre gravidele şi mamele minore au renunţat la şcoală în gimnaziu.

De asemenea, 40% dinte gravidele sau mamele minore nu accesează alte servicii medicale, cu excepţia medicinii de familie, pe durata sarcini.

Același studiu relevă că 80% dintre gravidele sau mamele sub 18 ani nu au folosit nicio metodă contraceptivă deoarece nu au avut informaţii despre utilizarea acestora. Statisticile mai arată că 75% dintre mamele sau gravidele minore au rude sau cunoştinţe care au născut la o vârstă sub 18 ani, 32% dintre acestea afirmă că mama lor era minoră când le-a născut, iar două din 10 mame minore au mai mult de un copil.

Vârsta medie a tatălui copiilor mamelor minore este de 21 de ani la nivel de întreg eşantion, respectiv 22 de ani dacă tatăl este major, venitul mediu al familiilor mamelor minore fiind de 1.160 lei, iar aproximativ 50% dintre familiile mamelor minore având un venit sub 1.000 lei şi doar 12% peste 2.000 lei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE