Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Val de infecții respiratorii, spitale aglomerate. Sfaturile medicilor pentru a ne proteja de infecții în aglomerația de Crăciun

Spitalele de boli infecțioase sunt tot mai aglomerate, în această perioadă, din cauza creșterii numărului persoanelor cu infecții respiratorii acute.

În numai o săptămână, numărul total de cazuri de infecții respiratorii a ajuns la aproape 100 de mii. Pacienții sunt nevoiți să aștepte și câte două ore la camerele de gardă pentru a fi consultați. Medicii se așteaptă, însă, ca numărul de infecții respiratorii să crească și mai mult, în următoarele zile, pentru că urmează perioada sărbătorilor.

Ministrul Sănătății recomandă ca în această perioadă, odată cu vaccinarea antigripală să se facă și vaccinul cu noua formulă împotriva infecției cu SARS-CoV-2, care a ajuns în țară în urmă cu trei săptămâni. Vaccinul este accesibil în cabinetele medicilor de familie şi în centrele de vaccinare din principalele spitale din țară. Persoanele care au făcut deja două doze de vaccin în formula veche se pot vaccina cu doza a treia sau, după caz, doza a patra cu vaccinul care protejează împotriva celei mai noi variante Omicron.

Despre cum să ne protejăm de aceste infecții, mai ales în aglomerația de Crăciun, a vorbit la Euronews România medicul Andra Barbu, de la Spitalul Clinic de Urgență Ilfov.

Aceasta a transmis că spitalele și camerele de gardă sunt pline la acest moment.

„Noi fiind un spital județean de urgență, nu facem față solicitărilor”, spune medicul Andra Barbu.

Cum ne protejăm de infecții

Cea mai importantă metodă de prevenție la acest moment este vaccinarea cu vaccin gripal și cu vaccinul nou Covid-19, care acoperă tulpinile deja circulante, subvariantele de omicron BA.4 și BA.5. Acestea se pot face concomitent (Covid-19 și gripal), chiar și cu alte vaccinuri din programul național de vaccinare. Ne vaccinăm pentru a evita formele severe ale bolii.

A doua metodă este masca, în spațiile aglomerate. Dacă persoana este bolnavă sau are simptomatologie respiratorie de tip strănut, tuse, febră, frison, ideal ar fi, dacă trebuie să plece din casă la cumpărături să poarte o mască în contact cu ceilalți, să nu-i expună și pe ceilalți problemelor pe care le are el.

Cea de-a treia, probabil, ar fi să nu intrăm în panică. Panica, din păcate, creează probleme atât personalului medical care trebuie să se ocupe de multitudinea de pacienți, cât și pacientului care-și augmentează simptomatologia respiratorie. Persoanele au rămas după pandemie cu ideea că dacă strănuți - ai covid. Mai sunt și alte viroze. Nu este doar asta”, a spus medicul.

Andra Barbu a mai transmis că este oportun ca pacienții să se prezinte la camerele de gardă doar atunci când nu-și mai pot gestiona simptomatologia acasă.

„Febra se tratează cu paracetamol, nurofen sau algocalmin. Nu trebuie să ne prezentăm pentru un episod de 38 sau 37,6 la prima cameră de gardă, doar pentru că credem că avem Covid sau gripă. Când nu mai putem înghiți, când vărsăm sau nu ne putem administra singuri acasă, abia atunci ne ducem la camera de gardă. În rest, nu este normal să le aglomerăm, a avertizat medicul.

Unde ne putem vaccina

Andra Barbu, medic de la Spitalul Clinic de Urgență Ilfov: „Împotriva Covid-19 avem o listă a centrelor de vaccinare disponibile în România pe site-ul Ministerului Sănătății. Ne putem vaccina și prin medicul de familie, cu programare efectuată în prealabil. În privința vaccinului gripal, și acesta se poate face prin intermediul medicului de familie, cu programare și se pot efectua concomitent atât vaccinarea Covid-19, cât și cea gripală. Ne putem cumpăra, printr-o rețetă eliberată de către un medic de specialitate, vaccinul gripal de la farmacii pe care ni-l poate administra orice cadru medical competent. Trebuie să ne asigurăm că nu vor trece mai mult de 20 de minute de la momentul în care farmacistul îl scoate din zona rece, până în momentul administrării. Dacă nu putem să ne încadrăm în acele minute, trebuie să ne asigurăm că îl putem ține într-o ladă frigorifică, spre exemplu, sau îl punem în frigider și ni-l administrăm atunci când se poate.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE