Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Criză de medicamente pentru copii. Siropurile, antitermicele și antibioticele se găsesc foarte greu

Criză de medicamente pentru copii în farmacii. O explicație este dublarea numărului de viroze înregistrat în această toamnă, față de aceeași perioadă a anului trecut, spun specialiștii.

De exemplu, siropurile pentru copii, antitermicele și antibioticele se găsesc foarte greu în farmacii. În acest context, reprezentanții Ministerului Sănătății reamintesc populației că în virozele respiratorii, produse de virusuri, antibioticele nu sunt recomandate.

Românii au consumat în această perioadă cu 20% mai multe antibiotice decât anul trecut

Cu toate acestea, românii au consumat în această perioadă cu 20% mai multe antibiotice decât anul trecut.

Medicul de familie i-a prescris Mihaelei antibiotic pentru nepoțelul ei bolnav, dar medicamentul este de negăsit.

Mihaela Chirvăsitu, bunică: „Cred că sunt două săptămâni de zile de când caut antibioticul acesta pentru nepotul meu în vârstă de cinci ani jumătate. Are tuse, febră, dureri în gât, frisoane. Astea sunt specifice răcelilor de toamnă, iar acest antibiotic i-ar fi fost foarte util, dar nu-i de găsit. Cred că am fost în trei sectoare ale Bucureștiului.”

97.000 de pacienți cu infecții respiratorii

La nivel național s-au înregistrat aproximativ 97.000 de pacienți cu infecții respiratorii, aproape dublă față de aceeași perioadă a anului trecut.

Clara Silvia Andrei, farmacist: „De pe piața românească lipsesc în special siropurile, antibioticele, mai ales de când e timpul rece și ne confruntăm cu această situație de anul trecut. Ele vin în cantități foarte mici și la depozite, iar depozitele cui să dea? Ce să dea?”

Cristina Pavel, preşedintele Asociaţia Farmaciilor Independente Ethica: „Producătorii au susținut că au facut estimările de aprovizionare în funcție de ce s-a întâmplat în anii precedenți. În anii precedenți, fiindcă s-a purtat masca, a scăzut destul de mult rata infecțiilor respiratorii.”

În România, prețul mic al medicamentelor face ca piața noastră să nu fie una profitabilă pentru producători, în comparație cu alte țări, spun specialiștii. Acest lucru duce la situația actuală din farmacii și împiedică apariția medicamentelor noi în țara noastră.

Sandra Alexiu, președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov: „Mulți părinți și-au făcut stocuri acasă. Pe de altă parte, știm că ne-am mai confruntat cu această problemă, se mai duc și într-un alt export, vin în România și nu mai ajung în farmacii și merg în alte țări, unde sunt vândute la prețuri mai bune.” 

Remediile naturiste sunt alternativa la care apelează farmaciștii

Remediile naturiste sunt alternativa la care apelează farmaciștii în această perioadă dificilă.

Irina Doina Tudoroiu Patega, administrator farmacie: „În contextul actual, ghidăm pacienții și către terapiile alternative, cum ar fi terapia homeopatică sau putem să vorbim despre folosirea lor în vederea prevenției, pentru că prevenția, sincer, ne scutește de foarte multe cheltuieli.”

Până acum, soluția găsită de Ministerul Sănătății pentru lipsa medicamentelor de pe piață a fost constituirea unui grup de lucru menit să monitorizeze evoluția stocurilor și a rulajelor raportate de către producători. Românii pot sesiza lipsa medicamentelor de pe piața la adresa de mail lipsamedicament@anm.ro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE