Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vulnerabili în fața sărăciei. Eurostat: în 2021, unul din trei români a suferit lipsuri materiale severe

Românii sunt cei mai expuși riscului de sărăcie și excluziune socială, din Uniunea Europeană. Potrivit Eurostat, anul trecut, unul din trei români a suferit de lipsuri materiale severe.

Datele Eurostat arată că 34,4% dintre români s-au confruntat, în 2021, cu sărăcia și excluziunea socială. Acest clasament al penuriei este completat de Bulgaria, cu 31,7% și de Grecia, cu 28,3%. La polul opus se află Finlanda, Slovenia și Cehia, cu sub 15%.

La nivel european, cele mai expuse categorii de populație sunt femeile, tinerii și persoanele cu un nivel scăzut al educației. Analizând datele în funcție de gen, riscul de sărăcie este mai mare pentru femei, față de bărbați.

Tinerii adulți, cu vârste între 18 și 24 de ani, și persoanele cu o educație precară sunt în topul sărăciei, cu peste 27%, respectiv aproape 35%.

Datele Eurostat mai arată că peste 95 de milioane de europeni, adică 1 din 5, s-au aflat, anul trecut, în risc de sărăcie și excluziune socială.

Persoanele cu educație precară sunt cele mai expuse riscului de excluziune socială

Roxana Paraschiv - Organizația ”Salvați copiii”: Observăm nu doar în România, ci în toată lumea și, mai ales la nivelul Uniunii Europene, că sărăcia părinților se traduce în sărăcia educațională a copiilor, într-o aproape condamnare a acestora la o păraăire timpurie a școlilor și la un nivel scăzut de cunoștințe și abilități, ceea ce nu face decât să-i expună ca viitori adulți la sărăcie, iar prin veriga educației povara nu face decât să se mute de la o generație la cealaltă.

Pandemia a subliniat vulnerabilitatea sporită a copiilor, în ceea ce privește riscul de sărăcie și excluziune socială

„În 2020 a început să crească riscul, iar 2021 a confirmat această tendință, observând că aproape jumătate dintre copii, 41,5% se află în acest risc, un procent semnificativ mai mare decât în rândul adulților, cu 32,8%. Copiii au fost cei care au suferit șocul pandemiei și al crizei economice adusă de contextul pandemic, din păcate. Sărăcia copiilor nu se vede doar în ceea ce privește sărăcia monetară. Ea se vede în inabilitatea familiei de a le asigura o alimentație corespunzătoare. Aproape 20% dintre familiile cu copii din România nu-și poate permite o masă cu carne, pește sau proteină vegetală echivalentă, măcar o dată la două zile. Vorbim despre aproape 1 din 5 copii din România”, a mai menționat Roxana Paraschiv - Organizația ”Salvați copiii”.

Condițiile de locuire sunt la fel de îngrijorătoare pentru copiii din România

Potrivit ”Salvați Copiii”, peste un sfert dintre ei locuiesc în case fără acces la toaletă, peste un sfert în case fără duș sau baie și 1 din 10 în locuințe cu probleme grave în ceea ce privește infiltrațiile de apă, igrasia sau ușile și ferestrele necorespunzător izolate.

Ce se poate face pentru adulții de mâine

Roxana Paraschiv - Organizația ”Salvați copiii”: „Sunt două seturi de soluții principale: unul ar viza intervențiile de sprijin la nivelul copiilor și al familiilor cu copii, iar un alt set de măsuri, eficient pe termen lung, ar însemna investițiile în educație, ca acești copii, chiar dacă pornesc cu un dezavantaj, în ceea ce privește situația socio-economica a familiei, să poată depăși și să rupă cercul vicios între sărăcia materială și cea educațională.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE