Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România, cu risc ridicat de sărăcie. Pe locul al doilea din UE, după Lituania

Riscul de sărăcie pentru români a ajuns la 84,2 %, una dintre cele mai mari rate din Uniunea Europeană. Doar Lituania este înaintea noastră, iar la polul opus se află țările nordice.

România, printre primele locuri în clasamentul sărăciei

Datele Eurostat arată că România nu se dezlipește de primele locuri într-un clasament al sărăciei.

Avem peste 20 de puncte procentuale față de media europeană. Riscul de sărăcie depinde de intensitatea muncii. Dar este și un indicator, care măsurat în gospodării, dă semnalul problemelor financiare. Economiștii spun că este vorba tocmai despre modul în care se plătește munca. Sunt domenii, unde munca la negru este des întâlnită.

Dan Schwartz, economist: „Nu văd de ce trebuie legată sărăcia de intensitatea muncii. Din punctul meu de vedere, dacă muncești corect și prestezi muncă de calitate, ai rezultate bune. În România, încă nu tot ce înseamnă muncă, se desfășoară la alb, la lumină.”

Salariul minim, doar pentru supraviețuire

Dacă societatea ar avea multe contracte de muncă înregistrate, cu salarii bune, atunci condițiile de viață ale fiecăruia cresc. Problema este că România se raportează la salariul minim pe economie, care este doar pentru supraviețuire.

Sorin Cace, director adjunct pentru Institutul pentru Cercetarea Calității Vieții: „Sunt oameni care lucrează 12 ore, dar sunt foarte mulți care lucrează 4 ore, ceea ce înseamnă că ei nu sunt acoperiți la capacitatea lor de muncă. Creșterea salariilor este dependentă de salariul minim.”

Coșul zilnic, mai scump pentru români

Institutul Național de Statistică poziționează veniturile medii la 5.800 de lei pe gospodărie. Însă realitatea este alta. Pe de altă parte, Institutul pentru Cercetarea Calității Vieții calculează un coș de consum, care este sub acest nivel.

Sorin Cace, director adjunct pentru Institutul pentru Cercetarea Calității Vieții: „Puterea de cumpărare a scăzut cu cel puțin 15 procente. Noi suntem la nivelul de trai decent, pe o familie standard, doi adulți și doi copii, suntem la 4.500 de lei. Oamenii cheltuiesc aproape toate veniturile.”

Experții spun că doi din cinci români rămân fără bani la sfârșitul lunii și abia reușesc sa își acopere cheltuielile. Conform datelor oficiale, 70% dintre români găsesc greu soluții să treacă fără datorii de la o lună la alta.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE