Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Viitorul incert al copiilor ucraineni deportați în Rusia: luați de lângă părinți, duși în centre de reeducare și transformați în ruși

Mii de copii ucraineni sunt forțați să intre într-un sistem conceput pentru a-i transforma în ruși, un proces pe care Moscova pare să-l fi pus în vigoare la scurt timp după lansarea invaziei în Ucraina.

Rusia a folosit diverse tactici pentru a deporta copiii ucraineni pe teritoriu sub controlul său.

Copiii care trăiesc în îngrijire instituționalizată sunt deportați sub pretextul evacuării, în timp ce alții sunt separați de familiile lor în lagăre de filtrare. În multe cazuri, familiile își trimit copiii în tabere de pe teritoriul ocupat pentru a se refugia din război – atunci comunicarea este întreruptă și ei dispar.

Majoritatea copiilor ajung în tabere de reeducare, adoptați ilegal în familiile rusești sau declarați ca pierduți.

O anchetă a ONU a stabilit că modalitatea prin care copiii ucraineni ajung în taberele de reeducare din Rusia este considerată a fi crimă de război și a determinat Curtea Penală Internațională să emită mandate de arestare împotriva președintelui Vladimir Putin și a Mariei Lvova-Belova, comisarul țării pentru drepturile copilului.

Părinții disperați au pornit în căutarea copiilor

Lyudmila Motychak este unul dintre părinții care au trecut pe teritoriul ocupat pentru a-și găsi copilul. În noiembrie, ea s-a urcat pe un feribot către Crimeea ocupată de ruși, traversând din Kherson pentru a-și recupera fiica de 15 ani, Anastasia.

Cu o lună mai devreme, directorul universității Anastasiei a convins-o pe Motychak să-și trimită fiica la un centru de wellness din Crimeea, unde să se poată odihni și să caute refugiu de război. Ea a fost sceptică, dar „directorul a fost foarte convingător”, iar Motychak a acceptat în cele din urmă după ce i-a văzut pe alți studenți plecând și se întorc în siguranță. Lucrurile nu au mers conform planului.

„În primul rând, au spus că studenții nu vor sta mai mult de două săptămâni”, a spus Motychak pentru Euronews. „Apoi, au început să amâne data... au spus: „Nu vă faceți griji, se vor întoarce la sfârșitul lunii octombrie, apoi noiembrie... apoi chiar mai târziu.”

După multe încercări de a-și recupera fiica, directorul centrului i-a transmis mamei că va trebui să vină să o ia personal pe Anastasia. La scurt timp după ce forțele ucrainene au preluat Hersonul, toate contactele dintre mamă și director au fost întrerupte. Privind retrospectiv, ea crede că persoana de legătură lucra pentru Rusia și a fugit atunci când armata și-a recuperat teritoriul ocupat ilegal.

Cum a reușit Anastasia să se întoarcă acasă

Pe parcursul șederii sale în Rusia, Anastasia a putut ține legătura cu familia sa prin Telegram. Dar ca să se poată asigura că ajunge acasă în siguranță a cerut ajutorul organizațiilor. Între timp, Anastasia a fost mutată la un spital după ce s-a îmbolnăvit de varicelă. Acesta ar fi fost singura speranță a fetei de a nu fi deportată în Rusia, susține Motychak. În cele din urmă, mama și fiica s-au reunit.

Călătoria de mii de kilometri a fost extrem de periculoasă, mai ales că traseul a fost îngreunat de luptele care se dau între cele două țări. Cu toate acestea, principalul obstacol este acela de a localiza familia sau copilul, spun organizațiile, care solicită un sistem de urmărire a familiei.

Linia fierbinte 116000 , ONG-ul Magnolia , Salvați Ucraina , portalul site-ului Children of War și alții lucrează cu autoritățile locale pentru a raporta și urmări copiii dispăruți. Dar există limitări la ceea ce pot realiza din exterior.

Rusia își îndeamnă cetățenii să adopte copii ucraineni

Rusia încadrează adopțiile ca acte de bunăvoință și difuzează videoclipuri cu copiii ucraineni în tabere de reeducare prin intermediul canalelor de socializare. Copiii sunt adesea arătați cântând imnul național rusesc sau purtând steagul acestuia.

„Schimbări de nume, pașapoarte noi, adopții ilegale... ei promovează acest lucru și îl folosesc cu adevărat ca propagandă, [spunând] că îi salvează pe acești copii și le oferă o viață în Rusia”, Aagje Ieven, secretar general al Copiilor Dispăruți. Europa, a spus la telefon.

În mod ironic, propaganda pe care o răspândește Rusia este folosită pentru a stabili unde sunt acești copii.

Universitatea Yale și programul Observator al Conflictelor al Departamentului de Stat al SUA au lansat un raport amplu, bazat în mare parte pe informații oficiale, cum ar fi postări pe rețelele de socializare, fotografii și publicații publicate chiar de oficialii guvernului rus.

„Am [tradus] tot ce spuneau oficialii locali despre transferurile lor... o făceau public”, a declarat la telefon Nathaniel Raymond, director executiv al Laboratorului de Cercetare Umanitară Yale.

Cercetarea a identificat 43 de centre care se întind în Siberia și Magadan. Principalul plan al acestor centre fiind ”rusificarea” copiilor deportați din Ucraina.

Așa numitele tabere de reeducare au început să apară încă din 2014, după anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea – o mișcare considerată ilegală de comunitatea internațională.

Apoi, în primăvara anului trecut, țara și-a relaxat regulile de adopție și naționalitate pentru a facilita cetățenilor ruși posibilitatea adoptării copiilor ucraineni, care odată ce intrau în noua familie primau automat și cetățenie rusă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE