Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rușii suspectați de crime de război în Ucraina, în vizorul Curții Penale Internaționale

Curtea Penală Internaţională (CPI) vrea să-i aducă în faţa justiţiei pe ruşii care au comis crime de război în Ucraina, a relatat luni publicaţia americană New York Times, citând două prime dosare vizând deportarea de copii ucraineni în Rusia şi lovituri deliberate asupra infrastructurilor civile, potrivit AFP, citată de Agerpres. Biroul procurorului CPI, cu sediul la Haga, a declarat că nu va face "niciun comentariu" cu privire la această informaţie.

Crimele de război sunt anchetate de peste un an

Potrivit publicaţiei americane, primul dosar vizează răpirea copiilor ucraineni care ar fi fost apoi trimişi spre adopţie sau în tabere de reeducare. Cel de-al doilea dosar se referă la acuzaţiile potrivit cărora forţele ruse au ţintit în mod deliberat cu rachete infrastructuri civile, precum centrale electrice şi hidrocentrale.

Curtea, creată în 2002 pentru a judeca cele mai grave crime comise în lume, ar intenţiona - potrivit New York Times - să ceară mandate de arestare împotriva mai multor persoane.

Ziarul citează, sub rezerva anonimatului, actuali şi foşti responsabili ai CPI şi nu a oferit niciun detaliu despre cine şi când ar fi inculpat. CPI anchetează de peste un an eventuale crime de război sau împotriva umanităţii comise în timpul ofensivei ruse în Ucraina.

Răpirea copiilor din Ucraina

Procurorul său, Karim Khan, a declarat anterior luna aceasta, după o vizită în Ucraina, că presupusele răpiri de copii constituie "obiectul unei anchete prioritare".

"Copiii nu pot să fie trataţi ca pradă de război", a declarat el într-un comunicat în 7 martie.

Khan a subliniat că vizitase o casă de copii în sudul Ucrainei, care era "goală, în urma presupusei deportări a copiilor din Ucraina spre Federaţia Rusă" şi alte zone ocupate. Procurorul a spus că anchetează atacuri împotriva "infrastructurilor civile critice" şi că a vizitat mai multe asemenea locuri lovite. Khan a adăugat că are "sentimentul că impulsul pentru justiţie se accelerează".

Procurorul CPI a descris anterior Ucraina drept o "scenă a crimei" şi s-a deplasat de asemenea în localitatea Bucea, în apropiere de Kiev, unde jurnalişti de la AFP au văzut cel puţin 20 de cadavre zăcând în stradă.

Nici Rusia şi nici Ucraina nu sunt membre ale CPI, dar Kievul a acceptat competenţa Curţii pe teritoriul său şi colaborează cu procurorul. Rusia neagă acuzaţiile de crime de război. Experţii au admis că este puţin probabil ca ea să-i predea pe suspecţi, notează AFP.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE