Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Familiile ucrainene luptă să-i aducă pe copii acasă. O organizație umanitară încearcă să repatrieze tinerii deportați de ruși

Publicat de: Euronews

O organizație umanitară înființată după anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia ajută la repatrierea copiilor ucraineni deportați de ruși din teritoriile ocupate. Cel mai adesea, copiii au fost luați de trupele ruse sub pretextul reeducării sau evacuării în zone mai sigure.

Este și cazul Anastasiei, care a spus că s-a întors alături de familia ei, după ce a fost reținută cu forța într-o așa-zisă tabără de vară din Rusia.

"Sunteți atât de nerecunoscători"

Anastasia, în vârstă de 15 ani, a plecat din Herson în octombrie anul trecut, într-un un convoi de 100 de autobuze. Fiecare dintre acestea transportau între 30 și 40 de copii ucraineni către Rusia.

Anastasia Motychak, copilă răpită: "Ne-au spus: «Vă hrănim, vă dăm apă, vă oferim căldură și confort, iar voi sunteți atât de nerecunoscători.» Ne confiscau baloane pe care le aveam în culorile steagului ucrainean și, de asemenea, strigau la noi, spunându-ne că «suntem nerecunoscători" și să ne întoarcem «fasciștii» noștri."

Într-un interviu alături de mama sa la Kiev, Anastasia spune că mulți copii din tabără se întrebau în repetate rânduri când se vor întoarce la familiile lor.

Lyudmila Motychak, mama Anastasiei: "(n. red. Rușii) promiteau bani, promiteau case și apartamente, ajutor financiar. Bineînțeles, doreau ca oamenii să adopte modul lor de gândire. Voiau ca oamenii să li se alăture și să joace după regulile lor."

Anastasia și-a spus povestea la scurt timp după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin, pentru crime de război.

"Trebuie să privim aceasta situație din perspectiva istorică. Nu este ceva nou. Aceasta întreagă acțiune a fost pregătită cu mult timp înainte iar ceea ce fac (n. red. rușii) cu cei mici este parte dintr-o politica împotriva Ucrainei", spune Olga Yerokhina, purtător de cuvânt al organizației Salvați Ucraina.

Mandatul de arestare îl învinuiește pe Putin că este personal responsabil de răpirile de copii din Ucraina. Este pentru prima dată când instanța mondială a emis un mandat împotriva unui lider dintre cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE