Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia va returna copiii ucraineni "atunci când va fi sigur", susține un diplomat rus

Moscova intenționează să returneze toți copiii ucraineni transferați în Rusia atunci când condițiile vor fi sigure, a declarat luni trimisul țării la Națiunile Unite. Se estimează că peste 16.000 de copii au fost transferați din Ucraina în Rusia sau în zonele controlate de Rusia de la începutul luptelor, potrivit cifrelor guvernului ucrainean. Anchetatorii ONU au declarat că aceste deportări forțate echivalează cu o crimă de război.

"Am vrut să îi ferim de pericolul pe care îl pot reprezenta activitățile militare. Asta este tot", a declarat Vasili Nebenzya, reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, citat de agenția de presă de stat rusă TASS.

Diplomatul rus a ripostat la condamnarea internațională larg răspândită, spunând că problema copiilor aduși cu forța în Rusia este "total exagerată".

"Când condițiile sunt sigure, desigur, de ce nu", a adăugat el.

Mandat de arestare pe numele lui Putin

Vineri, Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin pentru "deportarea ilegală" a copiilor din zonele ocupate din Ucraina.

"Există motive rezonabile de a crede că domnul Putin poartă răspunderea penală individuală pentru crimele menționate mai sus", se arată într-o declarație.

Mandatul de arestare a fost condamnat de Kremlin, secretarul său de presă, Dmitri Peskov, calificându-l drept "scandalos și inacceptabil". Rusia nu recunoaște jurisdicția tribunalului, a adăugat el.

Crime de război

În martie, Comisia de anchetă a ONU privind Ucraina a declarat că există dovezi privind transferul ilegal a sute de copii ucraineni în Rusia. Raportul său a menționat că Rusia plasează copii ucraineni în familii adoptive pentru "a crea un cadru în care unii dintre copii ar putea sfârși prin a rămâne permanent" în Rusia.

Anchetatorii au scris că aceste transferuri au "devenit adesea prelungite", în timp ce copiii înșiși au fost supuși la rele tratamente, fiind forțați să poarte "haine murdare" și "țipând la ei" în unele cazuri.

Acesta a citat martori care au afirmat că este posibil ca copiii mai mici să nu poată lua legătura cu familiile lor și "să piardă contactul cu acestea pe termen nelimitat". Raportul concluzionează că deportările forțate ale copiilor ucraineni "încalcă dreptul umanitar internațional și constituie o crimă de război".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE