Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Refugiații, de patru luni fără bani de la guvern. Normele legale pentru acordarea banilor de cazare și masă se schimbă de la 1 mai

Proprietarii care au în chirie refugiați ucraineni nu mai primesc bani de la stat de aproape 4 luni. După ce a plătit sute de milioane de euro din fondul de rezervă, Guvernul a rămas fără fonduri necesare pentru cei care au fugit de război. Guvernul a adoptat o ordonanță care va intra în vigoare pe 1 mai și care prevede ca fiecare familie care are în gazdă refugiați să primească lunar 2.000 de lei, dar acest proiect nu are încă norme de aplicare.

Julia a fugit anul trecut din calea războiului. A plecat din Odessa și a locuit din decembrie într-o garsonieră de 35 de metri pătrați împreună cu cei doi copii. Când Guvernul a anunțat că renunță la programul 50/20, proprietarul garsonierei a anunțat-o că va trebui să plătească 700 de euro lunar, iar Julia e acum nevoită să găsească un alt apartament pentru ea și pentru cei doi copii.

„Se îmbolnăvesc de 2 ori pe lună. Două săptămâni unul, două săptămâni celălalt. Ce grădinițe i-ar lua așa? De aia, nimeni nu îmi poate da de muncă.”

Alina e refugiată la Cluj, locuiește împreună cu fiul și mama ei și a fost nevoită să se împrumute pentru a supraviețui.

„Avem o problemă, pentru că nu găsim locuri de muncă permanente. Nu am primit banii din programul 50/20 din decembrie. Trebuie să plătesc chirie și facturi și totul e pe credit.”

Programul 50/20 a început în martie anul trecut

Iar fiecare proprietar care a găzduit ucraineni a primit până în ianuarie de la stat câte 50 de lei pe zi pentru chirie și alți 20 de lei pentru hrană. Acest program nu va mai funcționa de la 1 mai. Iar proprietarii apartamentelor în care locuiesc refugiați sunt acum puși în fața unei situații complicate: fie le spun refugiaților să plece, fie îi ajută pe aceștia, fără să le ceară bani.

Marius, proprietar: „Te legi sufletește de oamenii pe care i-ai primit, nu poți să îi dai afară. Am susținut întreținerea, care ne-a creat o gaură destul de mare în buget.”

Boloj Sobi, proprietar: „Am analizat situația cu soția și cred că e o chestiune de omenie. Nu poți să dai afară din casă oamenii care sunt într-o situație neplăcută.”

Guvernul le promite proprietarilor care au în gazdă refugiați ucraineni că își vor recupera restanțele

Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului: „Există acest regret în legătură cu întârzierile cu care s-au făcut aceste plăți în ultima perioadă.”

În locul programului 50/20, guvernul trebuie să vină cu o hotărâre care să definească modul în care vor fi ajutați în continuare refugiații, după 1 mai.

La începutul lunii, Ministerul Afacerilor Interne a publicat un prim proiect prin care fiecare familie de ucraineni ar fi primit 2.000 de lei pe lună pentru primele 4 luni de la intrarea în vigoare a actului normativ doar dacă adulții făceau dovada că își caută un loc de muncă, iar copiii trebuiau înscriși la o școală din România. Această formă a proiectului a fost retrasă.

De la începutul războiului și până la finalul lunii martie, s-au cheltuit 780 de milioane de euro pentru refugiații ucraineni. 220 de milioane de euro reprezintă cheltuielile prin programul 50/20, cel prin care s-a asigurat cazarea și masa refugiaților. Cea mai mare parte a cheltuielilor s-au făcut pentru spitalizări, transport, servicii medicale și sociale. Vorbim de 560 de milioane de euro.

De unde provin banii?

200 de milioane au venit de la ONG-urile internaționale care au sărit în sprijinul refugiaților, atunci când Rusia a invadat Ucraina. Restul banilor au fost cheltuiți din fondul de rezervă al României. Au existat în decursul ultimului an nenumărate declarații ale oficialilor români despre posibilitatea de a deconta aceste cheltuieli de la Comisia Europeană.

România a semnat pe 1 august anul trecut pentru 39,1 milioane de euro de la Comisia Europeană pentru cheltuielile realizate cu refugiații. Alte 100 de milioane din bani europeni, din care România nu a reușit să facă investiții în perioada 2016-2020, pot fi folosite pentru acoperirea cheltuielilor cu refugiații - a hotărât Comisia Europeană la începutul anului. Asta înseamnă că au rămas 440 de milioane de euro scoase de la bugetul de stat, pentru care deocamdată nu avem o perspectivă de a le recupera.

Pentru programul 50/20, care va înceta la 1 mai, statul a cheltuit 220 milioane de euro. A plătit proprietarilor 120 de milioane până la finalul anului 2022 și a rămas dator cu 100 de milioane pentru primele 3 luni ale acestui an. Programul a stârnit numeroase controverse de la chiriile crescute artificial, până la dosare penale în care sunt cercetate persoane care ar fi primit bani, dar nu ar fi găzduit cu adevărat ucraineni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE