Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Două milioane de euro, fraudă din banii refugiaților. Peste 200 de persoane au fost acuzate că ar fi obținut ilegal bani pentru cazarea ucrainenilor

Peste 2 milioane de euro au fost decontate ilegal pentru cazarea și hrana mai multor persoane din Ucraina. S-a întâmplat în județul Maramureș, unde peste 200 de persoane, dar și angajații unei primării sunt acuzați de obținere ilegală de fonduri şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Polițiștii din Maramureș spun că au descoperit un mecanism care ar fi fost pus la punct de mai mulți funcționari din Săpânța. Ei erau cei care semnau pentru decontarea banilor, deși știau că actele sunt depuse în fals.

Statul român decontează cazarea refugiaților din Ucraina

În România funcționează programul 50/20, care are ca scop găsirea de locuințe pe termen lung. În cadrul programului de stat, persoanele care găzduiesc cetățeni sosiți din zona de conflict armat din Ucraina primesc plăți lunare în numerar pentru:

- locuință - 50 lei de persoană pe zi,

- mese - 20 lei de persoană pe zi, potrivit Dopomoha (Ajutor), o platformă web de informare și sprijin pentru persoanele din Ucraina.

Astfel, persoanele care găzduiesc străini sau oameni fără cetățenie, care au suferit în urma războiului, pot primi, de la stat, 50 de lei pe zi pentru fiecare persoană.

Fiecărei persoane implicate în acest dosar îi reveneau, în acest fel, în mod ilegal, 10 mii de euro, dar în total suma prejudiciată din Fondul de Rezervă Bugetară pentru cazarea ucrainenilor, spun anchetatorii, ajungea la două milioane de euro.

Cum procedau proprietarii și funcționarii de la primărie

Proprietarii declarau pe hârtie că au acasă zeci de refugiați, dar acest lucru nu se întâmpla, de fapt, și în realitate. Se foloseau documente înscrise în fals, de care funcționarii din primărie știau, iar banii puteau fi, astfel, decontați, fiind suficientă declarația pe proprie răspundere a solicitantului.

Dosarul vizează infracțiunea de obținere ilegală de fonduri și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Se află în executare 203 percheziții domiciliare și 6 mandate de aducere în 9 localități din apropierea Săpânței, pentru persoanele care întrețineau acest mecanism.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE