Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pentagon Leaks: Statele Unite au luat în calcul o serie de scenarii care includ moartea lui Putin sau a lui Zelenski, în contextul războiului din Ucraina

Un document secret al serviciilor de informații americane, obținut de The New York Times, care s-a numărat printre cele care au fost scurse pe internet în acest an, oferă informații despre planificarea unor situații neprevăzute, la un an de la începerea războiului din Ucraina.

Analiza realizată de Defense Intelligence Agency (DIA) prezintă patru scenarii de tip „wild card” (un eveniment cu o probabilitate redusă, dar cu un impact imens) și modul în care acestea ar putea afecta cursul conflictului din Ucraina. Scenariile ipotetice includ moartea președinților Vladimir Putin și Volodimir Zelenski, înlăturarea leadershipului militar al armatei ruse și un atac ucrainean asupra Kremlinului.

Documentul spune că războiul probabil că se va prelungi în viitor. Acesta descrie modul în care fiecare scenariu de tip „wild card” ar putea avea ca rezultat potențial o escaladare a războiului din Ucraina, un sfârșit negociat al conflictului sau nu ar avea niciun impact substanțial asupra desfășurării războiului.

Un document tipic

Documentul privind scenariile este un produs destul de tipic creat de agențiile de informații. Acesta este conceput pentru a-i ajuta pe ofițerii militari și factorii de decizie politică să-și imagineze posibilele rezultate ale unor evenimente importante și să-și își evaluează opțiunile, astfel încât să nu fie luați prin surprindere în cazul în care chiar și cel mai improbabil scenariu s-ar produce.

Documentul este marcat ca fiind „RELIDO”, ceea ce indică faptul că decizia de a divulga informațiile - de exemplu, partenerilor străini - aparține anumitor funcționari de rang înalt. Este datat 24 februarie și etichetat cu marcajul „ONE YEAR”, sugerând că analiza a fost efectuată la un an de la începutul invaziei.

Scenariu: Un atac al Ucrainei asupra Kremlinului

Unul dintre cele patru scenarii ipotetice vorbește despre ce s-ar putea întâmpla dacă Ucraina atacă Kremlinul. Este identificată o gamă largă de implicații potențiale. Evenimentul ar putea duce la o escaladare, Putin răspunzând printr-o mobilizare militară la scară largă și luând în considerare utilizarea armelor nucleare tactice.

Administrația Biden a fost deosebit de îngrijorată de un posibil atac al Ucrainei asupra Moscovei, deoarece acesta ar putea provoca o escaladare dramatică din partea Rusiei. Pericolele unui astfel de atac din partea Ucrainei sunt unul dintre motivele pentru care Statele Unite au fost reticente în a furniza rachete cu rază de acțiune mai lungă Kievului.

Unele analize ale agențiilor de informații oferă evaluări ale rezultatului cel mai probabil al unui anumit eveniment, însă documentul „wild card” nu o face. Acesta descrie diverse scenarii posibile fără a evalua care ar putea fi cel mai probabil.

Oficialii americani au refuzat să spună dacă documentul este autentic, dar nici nu i-au contestat autenticitatea. Documentul este similar cu altele produse de Pentagon, despre care oficialii au recunoscut că sunt reale.

Oficialii americani au avertizat, de asemenea, că documentele divulgate sunt datate și, în multe cazuri, nu reprezintă evaluările actuale ale diferitelor agenții de informații.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE